Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En miljon till flyget - trots allt

Annons

Men redan nu står det klart att det kommer att behövas ytterligare landstingsmiljoner för att täcka årets underskott.

Underskottet för Dala Airport i fjol beräknas till 5,6 miljoner kronor. En del av detta tar Dala Airport från bankboken. Men för att inte tömma hela kistan vill man ha extra underskottstäckning av kommunerna Borlänge och Falun, samt landstinget.

Landstinget säger alltså ja till sin del på 1 164 795 kronor. Moderaterna i landstingsstyrelsen sade dock nej.

- För det första så tycker vi inte att landstinget ska driva flygplats. Vi tycker det är dags att återigen lyfta denna fråga. Dessutom står det i ett styrelsedirektiv från maj 2001 att Dala Airport inte skulle räkna med ytterligare ägartillskott, säger Jan Wiklund, m.

Men moderaterna var ensamma om att säga nej till att täcka underskottet.

Vid ett aktieägarmöte nyligen aviserade styrelsen för Dala Airport att man kommer att begära ytterligare 7,5 miljoner kronor från ägarna för 2003. För landstingets del innebär det drygt 3 miljoner kronor.

Har landstinget råd med detta, landstingsrådet Alf Johansson?

- Nej, vi har egentligen inte råd med den verksamhet vi håller på med. Men vi är en viktig länsaktör och detta är en viktig regionalpolitisk fråga.

- Det är ändå så att vi har 55 000 resenärer från Dala Airport. Räknar man in Mora blir det 20 000 till. Det är en ansenlig mängd passagerare. Vi har ett avtal där aktieägarna ska täcka underskottet.

- Nu pågår en diskussion om nya ägardirektiv och ett försök att hitta ett vettigt upplägg för de kommande tre åren, säger Alf Johansson, s.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons