Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En miljon kronor spårlöst borta

Annons

22-åringen är den som enligt åtalet spelat den mest centrala rollen i kuppen mot banken. Han är den som löst in de falska checkarna och på så viss fått tillgång till över 6,3 miljoner kronor.

När historien rullades upp kallades 22-åringen till möten på banken. Efter ett av dessa greps han av polis utanför banklokalen. 35-åringen greps några veckor senare då han återvände till Sverige efter ett besök utomlands. Både 22-åringen och 35-åringen sitter häktade.

Även en 50-årig företagare står i dag inför rätta. Enligt åklagaren har de tre tillsammans planerat bedrägerierna. De tre åtalade förnekar brott, och hävdar att det är de själva som har blivit lurade av sina affärskontakter.

En anställd på banken, personligt bekant med 22-åringen, har också varit misstänkt för inblandning i bedrägerierna. Han är den som löst in checkarna. Den bankanställde delgavs misstanke om brott, men förundersökningen lades ned dagarna innan de tre männen åtalades.

-Vi kom ingen vart där, säger kammaråklagare Gun-Britt Ström, som nu istället kallar den bankanställde som vittne.

Under utredningen har finanspolisen tagit hjälp av Europol, EU:s polisbyrå, omkring de tre franska checkarna. Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, har konstaterat att alla tre checkarna har usatts för ingrepp och ändringar, såväl av mottagare som belopp.

Rättegången väntas pågå under flera dagar och en mängd vittnen ska höras. Var den saknade miljonen finns har åklagaren ingen vetskap om:

- Det är framförallt kontanterna som är borta, säger Gun-Britt Ström.

Som sannolikt kommer att kräva kännbara fängelsestraff om de åtalade döms:

- Beloppen gör att det har ett högt straffvärde.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons