Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En medioker - och lysande affär

Annons

Som företag betraktat är Floda ekonomiska hemslöjdsförening en medioker affär.

Vinståren har varit få och de ekonomiska överskotten små och snabbt förbrukade. För att hemslöjden ska kunna leva vidare krävs årligen stora ideella insatser och butiken har till och med en ideell stödförening.

En modern företagsledare skulle snabbt rationalisera eller lägga ned verksamheten.

Men det skulle utarma och på sikt sannolikt utplåna en kulturskatt, ett unikt hantverk och en levande och viktig del av grunden för samhörigheten och självkänslan i en hel bygd.

- Flodadräkten är en viktig symbol för Dala-Floda och Björbo, konstaterar hemslöjdsbutikens föreståndare Birgitta Gunderson.

I ett historiskt perspektiv ger dräktens blomsterprakt en fingervisning om invånarnas kreativitet och bygdens växt- och livskraft.

Men hoten mot dräkten har varit många och ekonomiskt starka. I likhet med den ekonomiska hemslöjdsföreningen har dräkten under perioder gått balansgång på randen till utplåning.

- Nya, billiga och många gånger dåliga material, kunskapsbrist, modenycker och inte minst stora lönsamhetsproblem för de hantverkare som tillverkar dräktdelar har utgjort allvarliga hot mot dräkten, berättar Birgitta Gunderson.

Genom att slå vakt om kvalitet och traditioner, genom att sätta gränser för förvanskningen av dräktarvet, genom att sprida kunskap och ordna kurser i bland annat påsöm (blomsterbroderier i ullgarn) har föreningen och/med hjälp från idealister som Anna Olsson och Astrid Strand räddat dräkten. Även hembygdsföreningen och församlingen har på olika sätt bidragit till den ständigt pågående räddningsaktionen.

- Situationen är stabil och intresset för dräkten kanske rent av på uppåtgående. Flodakollektionen har tagit fram moderna plagg på traditionell grund och med respekt för dräktarvet. Flodadräkten förekommer ofta i tv i samband med högtider och prisutdelningar, och väcker alltid stor uppmärksamhet, säger hemslöjdens föreståndare.

I Kaspar i Nudådalen, den senaste adventskalendern i SVT, bar en av huvudpersonerna en Flohätta, vilket ledde till att hemslöjden blev nedringd av personer som ville köpa färdiga hättor och materialsatser eller bara ha information.

- En av våra viktigaste uppgifter är att svara på frågor och ge råd om hur dräkten och dräktdelar ska bäras. Hättan är ett av de dräktplagg som används även till andra kläder och på det sättet väcker intresse för Flodadräkten.

Floda ekonomiska hemslöjdsförening har en årlig omsättning på mellan 350 000 och 400 000 kronor och sysselsätter en-två personer. Föreningen kanaliserar intresset för dräkten, men saluför också traditionellt hantverk från bygden samt en del presentartiklar.

- Genom att hålla ett bredare sortiment ger vi invånarna service samtidigt som vi ökar den ekonomiska basen för verksamheten. Ekonomiskt skulle vi tjäna på att minska öppethållandet, men ett av syftena med verksamheten är ju att vi ska vara tillgängliga och kunna bistå flofolk och andra intresserade med råd och dåd när det gäller dräkten, konstaterar Birgitta Gundersson.

Flera sysselsättningsskapande lokala företag har stöttat hemslöjden - och med stor framgång använt dräkten i sin reklam. Ett bevis på att även en ekonomiskt tämligen medioker butiksrörelse kan vara en lysande affär.

Mer läsning

Annons