Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mästare på att sköta om sin skog

Annons

Knut John Johansson har fått årets skogsvårdsdiplom i Västerdalarnas skogsbruksområde av Mellanskog.

- Det är roligt att arbetet jag gjort blir uppskattat. Jag trivs med att vara i skogen och sköta mina skiften, säger Knut John, som trots fyllda 76 år fortfarande vistas i skogen nästan dagligen och gör sitt jobb.

Sedan han sadlade om från skinneriet har han byggt upp ett välskött skogsinnehav. Under 70-talet köpte han skiften och har i dag en fastighet som omfattar 350 hektar.

- Så skogen är ett heltidsjobb för mig, berättar Knut John.

Flera av de skiften som han förvärvade på 70-talet var lågt bestockade och skogsvården var eftersatt. Genom intresserat och idogt skogsvårdarbete har Knut John i dag ett synnerligen välskött skogsinnehav.

- Plantering, gallring och röjning har jag uteslutande skött själv, men förra året hade jag en entreprenör som röjde cirka 20 hektar. När det kommer till avverkningar anlitar jag också entreprenör med riktiga maskiner, berättar Knut John Johansson.

Virket från röjningar och gallringar har han oftast tagit tillvara och använt som brännved. På senare år har John av sin egen råvara också tillverkat träkol i en kolugn.

När skogsbruksplanen för några år sedan reviderades, konstaterade planläggaren att han själv skulle vilja äga en så välskött skogsfastighet som den Knut John hade skapat.

- Det är ett omdöme som mycket väl beskriver Knut Johns fina arbete i skogen, säger Jan-Olov Larsson vid Mellanskog i Västerdalarna.

Knut John uppvaktades med diplom och blommor i samband med att Mellanskog hade sitt årsmöte nyligen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons