Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mästare in action

Annons

Jag har verkligen längtat efter att få skriva om just den filmen och en utomordentlig scen i den. Jag har bara inte hittat ingången, eftersom det finns människor som uteslutande vill läsa om sport i den här spalten och råkar ett namn som, säg, Ulf Lundell droppas, då dimper direkt några elaka mejl ned i inboxen med frågor om vad jag egentligen sysslar med, på en sportsida.

Jag har aldrig förstått sådant, men å andra sidan är det inte mycket jag förstår. Ta bara det här med att straffområdet i fotboll numera kallas för boxen. Är det Jaap Stams fel, Leif Sundells? Jag vet inte, vill inte ens veta.

Men jag vill veta mer om åttaårige hingsten Chucaro Ahijuna från USA.

Chucaro Ahijuna är en av världens bästa hästar just nu och den kommer till Solvalla för att slåss om en plats i Elitloppet. Chucaro Ahijuna startar i första kvalet på Solvalla i morgon. Mot Gidde Palema, Prime Prospect (inte Prime Suspect, alltså) och Love You (namnet påminner om en engelsk tv-deckare från 1990-talet som hette Lovejoy; någon som förresten minns serien Bergerac?) lär den inte ha en chans, men till huvudsshowen, själva Elitloppet, tar den sig alldeles säkert.

Mest intressant är dock ägaren. Han heter Joseph Martinelli. Kommer från New York. Har kopplats till maffian.

Och inte till vilken maffiafamilj som helst, utan till familjen Lucchese, skrev Expressen i tisdags.

Ni har säkert sett filmen Maffiabröder. Alla med någon form av intelligens har sett Maffiabröder, Martin Scorseses ruggiga storfilm från 1990. Den handlar om Luccheses.

Det var den familjen som utsatte Martinelli för ett mordförsök i början av 1990-talet. Bossen åkte in. Själv dömdes Martinelli sedermera för samröre med maffian.

Han säger i Expressen-intervjun att han numera ägnar sig åt lugnare saker, som den tidigare passgångaren Chucaro Ahijuna.

Det är ett vackert namn och låter mexikanskt.

I Maffiabröder, som heter Goodfellas i original, är mexikaner ogillade. Alla hatas förresten i den filmen om de inte är goodfellas. Men den är snygg, ett mästerverk.

Genom Maffiabröder lärde jag mig tycka om mjuk motown-musik. I en scen, där huvudpersonen Henry Hill, som till sist tjallar på hela klanen för att själv undvika fängelsestraff, tar med sig sin blivande hustru på nattklubb, händer någonting speciellt.

Henry Hill står inte i kö och tjatar sig in.

Henry Hill är en wise guy, så självklart tar han sin dam under armen och för henne genom köksregionerna ut till restaurangen, där belysningen är dämpad för att inte visa för mycket, mattorna röda som synden, ett storband spelar på scen och Michael Ballhaus kamera ser allt när den sveper över gästerna, som är gangsters, småhandlare och/eller lycksökare.

Men storbandet hörs inte. I stället: The Crystals "Then He Kissed Me". Du sjunger den nu. Jag förstår varför. Låten är värd att skänka en stund varje dag.

Scenen är filmhistoriens kanske vackraste, mest talande.

Och Martin Scorsese är en mästare.

Ingen annan har, som ett exempel, fått snälle Joe Pesci att vara så fullständigt vidrig och skrupelfri som han är i rollen som Tommy DeVito, en man som aldrig lärt sig vad som är rätt och vad som är fel, aldrig ens behövt bry sig om det.

Och Robert De Niro spelar Jimmy Conway i Maffiabröder. Robert De Niro... herregud, alla filmer med honom är mästerstycken!

Och Joseph Martinelli, hästägaren, kan mycket väl komma till Solvalla för att se Elitloppet i morgon.

Själv står jag nog över och ser loppet på tv.

Trav handlar bara om pengar, det vet väl alla, särskilt de som är fullständigt ointresserade av sporten - det är alltid den typen av människor som har förutfattade meningar - men jag är verkligen förtjust i Gidde Palema, för att inte tala om Scarlet Knight.

Fast Prime Suspect är ett snyggare namn.

Nu heter dock hästen Prime Prospect.

Annars hade den här spalten handlat om Once Upon a Time in America, en Sergio Leone-klassiker.

Den tar vi nästa gång.

Och det är kanske just vad Stefan Melander säger till sin Scarlet när norrbaggen Steinlager i morgon spurtat förbi på upploppet.

Vi får se.

Man vet aldrig vad som händer.

Särskilt inte i en sportspalt.

CARL-JOHAN BERGMAN

Mer läsning

Annons