Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En man och hans motorer

Annons

Är det verkligen någon som är intresserad av att gå och kolla på motorer då?

- Ja, säger Bengt, elmotorer är ju världens mest spridda grej! Finns i folks hem, i fläktar, bilar, med mera.

Men hur började då samlarvurmen för just Bengt? Jo, intresset fanns redan i släkten. Morfar var nämligen elmotorlindare och morbror elektriker, och redan 1956 - som femtonåring - började Bengt själv jobba med elmotorer på SJ.

Först var han lärling, sedan fast anställd. Han började också samla motorer från elektricitetens barndom.

Äldsta motorn kommer från 1886, och en av de värdefullaste torde vara maskin #2 från ASEA från 1889. Vid sidan av motorer har han också startapparater, pådrag och brytare, samt lite rolig kuriosa såsom gamla ASEA-skyltar och hushållsapparater. De flesta av motorerna är hela och driftklara, då Bengt varit noggrann i renoveringsarbetet.

Hur är det då tänkt att han ska ställa ut dessa motorer? Jo, ett museum planeras, men Bengt behöver först bidrag. Eventuellt kan man få EU-bidrag för dylik verksamhet, eventuellt ställer kommunen upp med lokal och annat, men bidrag från allmänheten mottages också tacksamt, tillägger Fogelberg.

Anledningen till att det blev Hedemora är dels att Bengt hade gamla kontakter här sedan tidigare, inte minst personer som jobbar på skrotupplaget, och som han gjort motoraffärer med tidigare.

Dels är det lugnt och skönt här, samt betydligt billigare än i Järfälla utanför Stockholm, där Bengt bott tidigare.

- I Stockholm håller de ju dessutom på att lägga ned de flesta museerna, menar Bengt.

Till dessa argument kan också läggas hur modern Ingrid och Bengt tidigare bodde i varsin tvårummare, medan de här i Hedemora fått tag på en stor och ljus trea för en mycket mindre summa.

Så före detta stockholmaren Bengt Fogelberg flyttar till Hedemora. Nu gäller det bara att få Hedemoraborna att hälsa på honom också, i vad som förhoppningsvis blir ett elmotormuseum!

JOAKIM LINDBERG

Mer läsning

Annons