Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mäktig protest mot svensk flyktingpolitik

Annons

I år blev alltså sista april den stora demonstrations-
dagen i Falun. Kompisar och vänner hade samlats för att visa sitt stöd för Daniel, Helya och Zohreh, men även många som aldrig har träffat familjen ville vara med och protestera mot att familjen ska utvisas efter snart fyra år i Sverige.

- Vi tycker att de ska få stanna. Man kan inte bara slänga ut människor som varit här så länge, säger Malin Backman från Svärdsjö. Två busslaster kom från högstadiet där.

- Låt ungarna vara. Speciellt jäntan kommer ju att råka illa ut. I Iran är det vardagsmat med lemlästning och tortyr. Så här får vi inte krångla med våra egna ungar, då ska vi inte göra det med andras, sade Leif Mårtensson, en av de lite äldre som mött upp på torget.

Många var rörda. Mamman Eva-Len Strandberg som är ordförande i Främbyskolans lokala styrelse fick svälja och ta nya tag när gråten satte sig i halsen. Hon talade om sjätteklassaren Daniel Riazats rädsla, om hur han inte kan äta och sova, om risken för att han blir ett gatubarn om familjen tvingas tillbaka till Iran där både mamma Zohreh och storasyster Helya hotas av fängelse och kanske dödsstraff.

- I så fall är Sverige med och skriver under deras dödsdom, sade Eva-Len.

- Låt oss gråta. Låt oss bli upprörda och arga. Låt oss kräva rättvisa och en human flyktingpolitik, sade riksdagsmannen Kenneth Johansson (c).

- Snälla Göran Persson, eller vad du heter som sitter i Guds ställe i Stockholm. Ge oss Zohreh, Helya och Daniel, sade författaren Rune Pär Olofsson. Hans förslag att lägga ned utlänningsnämnden, eller utlämningsnämnden, möttes med jubel.

Kompisen Karl Tellander talade om den panik och rädsla han sett i 15-åriga Helyas ögon när hon fick avvisningsbeskedet.

- Jag skäms som svensk medborgare, att jag är delaktig i denna misshandel, sade han.

Till slut talade också Helya Riazat. Hon tackade för allt stöd.

- Jag är fast besluten att stanna. Inte bara på grund av att jag vet vad som väntar om jag återvänder, utan också för att jag vill leva i mitt nya hemland, med mina underbara vänner, sade hon.

Mer läsning

Annons