Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lyckad satsning

Annons

I lördags var det säsongsavslutning med bullar och saft för IK Brages jättesuccé "IK Brage tar ansvar i samhället". Ett projekt som gått ut på att få ungdomarna att spela fotboll istället för att hänga på gatorna.

En enkel idé kan tyckas. Men att sedan verkligen få dit 50-60 ungdomar till Vallenhallen, var det ingen som i sina vildaste drömmar hade vågat hoppas på.

Men två eldsjälar lyckades, Elvan Cicen och IK Brages Seyhmus Abic. Två ledargestalter som många, framför allt invandrarungdomar ser upp till.

- De har gjort ett jättejobb i 4,5 år, berömmer Brages Jörgen Isaksson.

- Fantastiskt att få ungdomar att hålla på med idrott vid den här tiden på lördagar, lovordar Göran Åslund, idrottschef på Dalarnas Idrottsförbund.

De unga ledarna bara ler brett och berättar ödmjukt hur mycket de tycker om tränarjobbet. Så mycket att de inte dragit sig för att komma dit varje helg i 4,5 år, trots den övriga tid som går åt tränarnas gemensamma företag (Vinnarboden), fotbollskarriär, familj, kompisar...

- Jag har sett fram emot att få komma hit varje gång, säger Elvan och får Seyhmus medhåll.

Varje helg kommer 50-60, på julafton så många som 73, ungdomar som alla älskar fotboll och aldrig tröttnar, trots att klockan är sent på kvällen och spelet pågått hela dagen.

- Så länge man tycker att det är kul så tänker man inte på timmarna, menar Elvan.

- Jag vet själv hur det är att växa upp som dem och inte ha så mycket att göra. Kan jag göra något för dem så vill jag göra det. Jag tror att jag får igen det senare i livet. Jag mår bra av att få ta hand om de här ungdomarna, fortsätter han.

Alla får komma och vara med, men det är nästan uteslutande bara killar med invandrarbakgrund som kommer hit.

Trots att det är stora kulturskillnader och många viljor så är stämningen väldigt bra mellan spelarna.

- Jag tror att de ser mer upp till oss än vad de skulle se upp till andra, menar Seyhmus.

Tränarna minns bara en gång under alla åren som två spelare inte kom överens - efter en närkamp. Men tjafset redde ut sig lika snabbt som närkampen uppstått.

- Då och då sätter vi oss ner med killarna och pratar om ansvar och respekt för varandra. Det är viktigt att ta upp, poängterar Seyhmus Abic och Elvan Cicen.

I höst fortsätter projektet, men det är inte klart än om båda tränarna kan medverka.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons