Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lunch med kärlek

Annons

Redan i skogsbrynet, på väg till kojan i området Sandberg, den stora samlings-punkten för barnen i Ur och skur-förskolan, märktes det att det var en annorlunda dag. En dag i kärlekens tecken.

På den snöiga marken, på stigen ner mot kojan, hade barn och personal målat röda hjärtan, och på träden satt hjärtformade ballonger.

Hela dagen gick i kärlekens tecken, efter inledande disko läste förskollärare Sara Rehdin ur kärleksboken, hur djur och människor blev förälskade i varandra.

- Kärleken är underbar, men kärlek kan också göra människor löjliga, sade fröken och berättade några exempel som fick barnen att skratta.

- Man kan också gräla när man är kär, förklarade ett av barnen.

Efter lässtunden, där barnen satt uppradade med en sprakande eld som värmde i kylan, var det dags för kärlekslunch.

På menyn - hjärtformade makaroner och hjärtformade Falukorvsskivor, och hjärtmackor med ost. Gissa om barnen åt av maten av hjärtans lust.

Ur och skur-förskolan i Sundborn bedriver mycket av sin dagliga verksamhet ute i naturen.

Kojan i skogen, ett stenkast från förskolan och som föräldrarna själva byggt, är navet i verksamheten. Kojan är inredd med bänkar och en eldstad i mitten, en mycket trivsam samlingsplats och samtidigt en värmestuga för frusna barn.

Ur och skur-verksamheten startade för fem år sedan av privata dagmammor. Nu har det växt till en kooperativ förskola.

- Vi är väldigt nöjda med konceptet, säger Mats Sjögren, förälder och ordförande i föräldra-koperativet.

Ur och skur drivs som en vanlig förskola, med bidrag från kommunen, men ändå arbetar man lite annorlunda en den traditionella förskolan.

- Ur och skur bygger mycket på föräldrarnas engagemang, är någon i personalen sjuk, rycker föräldrar in i stället, vi har aldrig personalbrist här, berättar Mats.

- Jag har två av mina barn här på Ur och skur, den tredje har gått här tidigare, det här är toppen, säger Karin Printz, en av föräldrarna.

Verksamheten bygger på ett stort föräldrarengagemang, det är viktigt och nödvändigt att föräldrarna ställer upp.

- Sammanhållningen bland oss föräldrar är stor, vi träffas ofta och har saker för oss. I söndags hade vi till exempel ordnat en pimpeltävling.

Förskolan lagar sin mat själva, kravodlat ska det vara, de städar lokalen själva och lever sitt eget liv.

- Men vi har samma regler och samma pedagogisk verksamhet som en vanlig förskola, poängterar förskollärare Sara Rehdin.

På tisdag i nästa vecka håller Ur och skur-förskolan öppet hus, då kan allmänheten studera hur trivsamt barnen har det i kojan ute i skogen.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons