Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lön det blev familjens räddning

Annons

Zeke var både efterlängtad och helt enligt planerna, trots att Kicki är mitt i högskolestudierna för att bli gymnasielärare.

Men det fanns en viktig förutsättning. Zekes pappa, Peter Vit-asp, 30, hade jobb och inkomst.

- Om båda studerat hade vi inte kunnat skaffa barn. Det går helt enkelt inte ihop, konstaterar Kicki.

- Något måste göras när så många behöver socialbidrag för att kunna kombinera barn och studier, fortsätter hon.

För egentligen, menar Kicki och Peter, borde studietiden vara ett bra tillfälle i livet att skaffa barn. Studenter är sällan uppbundna mellan 8 och 17 varje dag, som de som jobbar.

Ekonomiskt har det första året med Zeke varit tufft. Falufamiljen valde att leva på Peters lön och spara föräldrapenningen.

Kicki började plugga på högskolan direkt efter gymnasiet och har inte jobbat ihop någon sjukpenningsgrundande inkomst. Det betyder att hon bara skulle ha fått ut 60 kronor om dagen i

föräldrapenning. Ett belopp som i dag är höjt till 120 kronor om dagen, före skatt.

- Jag ringde till försäkringskassan och frågade om det verkligen var meningen att jag skulle leva på 60 kronor om dagen. Svaret jag fick var: "Ja, så är det när man studerar...", berättar Kicki.

Med lite lån och baby saker från släkten tog sig familjen igenom det första året på en inkomst. Kicki lyckades också läsa in 20 poäng och fick studiemedel.

Nu kan Peter ta ut föräldraledigt och vara hemma med Zeke ett helt år, medan Kicki avslutar sina studier.

- Så för oss har det verkligen löst sig bra, säger Kicki. Men vi levde under existensminimum ett år.

Förslaget om ett barntillägg, ett extra bidrag till studerande, tycker de är bra.

- Staten vill att vi skaffar barn, och att vi ska studera vidare. Men det blir lätt antingen eller. Det är egentligen för jäkligt att man ska behöva välja, säger Peter.

Han och Kicki skulle gärna se att studiemedelssystemet anpassades, så att villkoren för studenter med försörjningsbörda blev bättre. Ett sätt att komma undan

snedrekyteringen till högskolorna.

Men många studerande föräldrar har inte bara ekonomiska, utan också praktiska problem. Scheman ändras och tentor flyttas med kort varsel, vilket ställer till det med barnomsorgen.

- Men där tycker jag att Högskolan Dalarna fungerar bra och försöker ta hänsyn. Scheman kommer tidigt och saltentorna har mer och mer ersatts med hemmatentor. Det är nog en av fördelarna med att plugga på en mindre högskola, säger Kicki.

De är väl medvetna om alla svårigheter, men Kicki och Peter skulle inte avråda en student som funderar på att skaffa barn:

- Gör det! säger Kicki. Det får gå på något sätt. Men undantaget är om båda pluggar. Då finns inte de ekonomiska förutsättningarna.

- Nej, lägger Peter till och tittar på sin ettåring. Den här glädjen får inte grumlas av ekonomiska problem.

Syskon till Zeke då? Är det aktuellt?

- Ja, fast SEN! svarar Peter och Kicki samtidigt.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons