Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En litterär händelse av kvantitet

Annons

Barnbilderböckerna var svåråtkomliga i trängseln, faktavolymerna blev omsorgsfullt bläddrade och skönlitteraturen synad och utvald.

En och annan funderade och förkastade, valde med urskiljning vad som var värt att bära hem, medan andra syntes för tillfället nedtyngda av kommande kunskap i litterär form.

Små tips på sextiotalsvis för den som önskar resa till London samsades med engelsk dramatik i pjäsform på bordet intill, medan studentstiftelsen Verdandis essentiella små skrifter med titlar som "Huru länge har kvinnan varit i mannens ägo", underrubriken "äktenskap genom rov", pockade på uppmärksamhet framför Wilhelm Moberg i LP-gestalt.

Här fanns skönlitterära titlar du inte visste att du saknat, av författare som aldrig ens uttalat ordet Nobelpris. Barnböcker med 70-talets samhällstillvända små konkurrerade med vackert illustrerade sagovärldar.

Syskonen Rakel och Emanuel höll uppsikt över sin pulka, packad med fynd, medan mamma och pappa letade vidare i boklådorna.

Rakel såg fram emot långa lässtunder med vänner ur bilderboksvärlden, medan lillebror Emanuel intresserat granskade buntar med tidskrifter. Hur många böcker som fanns på plats innan öppningsdags vet ingen riktigt säkert.

- Men många var det, konstaterade EvaKarin Sjödin, bibliotekarie.

Några timmar senare hade ett stort antal vällästa sidor lämnat lokalen för en fortsatt tillvaro i hem-lika bokhyllor, får man förmoda.

Den som vågat vänta till stängningsdags kunde fynda litterära verk i fulla kassar, à tio kronor kassen-och när mörkret sänkte sig över stan på lördagskvällen hördes måhända ett påtagligt prassel av sidvändande från ortens alla bokfyndarhem...

De böcker som väntat förgäves på att bli fyndade, fick återvända ned i bibliotekets mörka källare, i väntan på nästa års bokslukarfest.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons