Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En liten handelsbod som blir allt större

Annons

Hagge Handel är sedan 1983 tillbaka i familjen Carlssons ägo och föreståndarskap (Siw tog namnet Lindén när hon gifte sig).

1924 flyttade Hugo och Greta Carlsson till Hagge för att driva affärslokalen.

Den var då en filial under Grängesbergs Arbetares Handelsförening, med Hugo som föreståndare. Ovan frysdisken i den lilla handelsbutiken hänger för allmän beskådan en tavla av Viktor Starborg, som visar hur affären såg ut vid den tiden.

I stort sett är det asfalten på vägen utanför som tillkommit sedan dess. Grannhuset har vuxit sig lite större genom åren, och så har altanen tillkommit på "lantkiosken", som Siws brorson skämtsamt kallar den.

- Och det är väl så. Tanken är ju att kunderna ska kunna åka hit och köpa de varor, som de eventuellt har glömt att få med sig från affären, säger Siw från sin plats bakom disken.

Den gamla kassettdisken och klockan på väggen bakom är två originalinventarier från de första åren, som Siw låtit flytta in i butiken igen.

- Den där gamla klockan får dras upp varje dag, säger Siw och nickar mot klockan bakom henne.

I mitten av 1940-talet tog Konsum över lokalen, som paret Carlsson drev i ytterligare åtta år, innan de flyttade till Gärdsjöbo, för att där öppna en egen butik.

Lanthandeln drevs så under 20 år av en annan föreståndare, tills Konsum beslutade sig för att slå igen portarna för gott.

- Men folket ville ha en affär här, så mor och far öppnade affären här i Hagge igen 1961. Så drev de den till 1973. Därefter var den stängd till 1983, då mor Greta och dottern Siw bestämde sig för att öppna butiken igen.

Sedan, då Siws mor gick bort har Siw drivit butiken på egen hand - med en och annan sommarjobbare till hjälp under de värsta kundrusherna.

- Tänk vad tiden går när man tänker på det sådär, säger Siw medan undertecknad försöker reda ut alla årtalen. Hon påpekar också att hennes bror Alf var med och hjälpte till med att få allt i ordning vid butikens återuppståndelse 1983.

Om arbetstakten i den gamla lanthandeln säger Siw:

- Visst är det mycket plock med varorna när de levereras två gånger i veckan, men kunderna är alltid roliga att prata med. På somrarna är det mycket folk här, då blir det lite mer spring.

Den nybyggda altanen, som nu pryder butiken byggdes av Haggeboende Kalle Lindén på rekordfart. Även om den är ny, är det ett par saker på den som minner om den gamla lanthandeln.

- Smidesräckena vid trappen smiddes av Hans Nordgren, som bor här intill, när han var lärling vid smedjan i Hagge, säger Siw och pekar mot räckena.

- Det var en sisådär 60 år sedan de gjordes, när han var 15 till 20 år gammal. De ville Kalle gärna ha med på altanen, och de passar så fint.

Altanen byggdes för att kunderna skulle kunna koppla av med en kopp kaffe med bulle och kaka där.

Taket ovanför och det öppna räcket ger svalka och skugga medan bäckens porlande och vindens sus i de gamla trädens lövverk utanför ger en skön atmosfär att sitta i en stund.

- Det var min brorson Leif, som kom på att det borde vara en altan här utanför, berättar Siw.

Siw bor i samma byggnad, som affären ligger i. Det är både för- och nackdelar med det, tycker Siw. Bland fördelarna nämner hon:

- Jag slipper ju skrapa bilrutan för att ta mig till jobbet om vintrarna i alla fall. Och så är jag ingen morgonmänniska, så det är skönt att bara kunna byta rum, så är man på jobbet, skämtar hon.

TOBIAS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons