Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lisa för själen

Annons

En vandringsled som bjuder allt den djur- och naturintresserade kan önska. Vildmarken gömmer varg, björn och lo, medan älgar ses så gott som dagligen i området runt Närssjön.

- Här strövar vargen mellan två revir och kan höras svara på rop i tysta natten, berättar viltvårdaren och styrelsemedlemmen Willy Gustavsson.

Han behärskar ylandets sköna konst och hans nattliga exkursioner har redan uppmärksammats långt utanför landets gränser.

- Det är en hisnande upplevelse varje gång jag får svar och värt all möda de många gånger jag bara möts av kompakt tystnad, förklarar Willy Gustavsson.

Höjden av gemenskap kan man tala om i byarna Närsen, Västerfallet, Lövhagen, Kölaråsen och Flatberget. Alltså de fem finnmarksbyarna runt Närssjön vars folk med varsam hand gjort vildmarken tillgänglig även för handikappade.

Det hela började med ett första möte i Närsens bystuga och bildandet av en studiecirkel för snart fem år sedan. Året därpå bildade de 25 eldsjälarna Närssjöns utvecklingsförening och fortsatte läsa i föreningsform i Vuxenskolans regi.

- Sedan dess har vi läst det mesta man behöver kunna för att driva turistverksamhet, berättar ordföranden Bo Becker som till vardags är egen företagare i byggbranschen.

Nu senast har medlemmarna just avslutat en kurs i tyska, då intresset för Nås Finnmark och den nya vandringsleden redan är stort i England, Tyskland och Holland.

- Engelsmännen har redan varit här och tyskar och holländare är på väg, berättar Bo Becker.

Han planerar som bäst att ordna älg- safari för tyskarna, medan holländarna förklarat sig vara på jakt efter gammelgäddan i Närssjön.

Under sommaren ordnas också botaniska exkursioner under ledning av bygdens välkände expert Bengt Enström. Mannen som kan allt om skalbaggar, andra insekter och är författare till den uppmärksammade "kusbibeln".

Vandringsleden runt Närssjön och byggandet av de tre rymliga eldpallkojorna har drivits som ett EU-projekt. Föreningen har fått 2,8 miljoner kronor i bidrag varav med 1,4 miljoner kronor i direkta EU- pengar.

- Vi har haft stor nytta av Kooperativ utveckling i Dalarna, som hjälpt oss få loss pengar till projektet, säger Bo Becker.

En uppvaktning av Arbetsförmedlingen i Vansbro gav 818 000 kronor och Vansbro kommun ställde upp med 240 000 kronor.

Det hela har slutligen kunnat ros i land med ideellt bysamarbete värt 290 000 kronor och fritt virke till byggnaderna från Stora Enso.

Nu står vandringsleden och de tre eldpallstugorna klara att ta emot sommarens turister. En första halvtidstjänst som receptionist har också tillsatts, och ytterligare två tjänster finns med i den framtida planeringen.

Förutom att bara stilla vandra och njuta av tystnaden kan besökarna vaska guld, följa orrspel, fiska, paddla kanot och rida. Miniläger på bondgård med djur av alla de slag ordnas för barn som inte orkar eller vill vandra med föräldrarna.

- Och bäst av allt är att området är lika intressant året om med skidspår längs leden och isfiske på sjön under vinterhalvåret, framhåller Bo Becker

Vildmarksleden är alltså 3,5 mil lång och de nybyggda eldpallkojorna ligger spridda längs leden med placering i Köråsälva, Bångvika och Närsälva. De är tänkta att passa en fyradagarstur med tre övernattningar. Det betyder en knapp milslång promenad och utforskning av vildmarken varje dag.

- Två av eldpallkojorna rymmer 16 kojplatser vardera, och den tredje vid Bång-vika har 12, varav några är handikappanpassade, framhåller Bo Becker.

Här är också vandringsleden anpassad och det går att köra ut på bryggan med rullstol för att kunna sitta på vattnet och meta.

En vandring i finnmarkens unika vildmark är en lisa för själen säger de som prövat på. Och trots att Närssjöns utvecklingsförening inte hunnit marknadsföra sig annat än på nätet har nära 400 gäster redan hunnit vandra och leva vildmarksliv längs leden.

- Vi måste ha någon som åker runt och gör reklam för oss utan att vi vet om det, konstaterar Bo Becker som tillsammans med sambon Anita Eriksson och Willy Gustavsson guidar oss runt sjön.

Så det rullar på av bara farten och så sent som i lördags fick Närssjöns utvecklingsförening motta Vansbrocenterns miljöpris. Föreningen fick det för sitt engagerade arbete med att utveckla det unika området och göra det tillgängligt utan att förstöra det.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons