Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lekande start på läsåret

Annons

För sjätte året i rad anordnas Roxnäsdagarna, en uppskattad inledning på skolåret för de nya eleverna på IV-programmet.

- Det är ett sätt att lära känna varandra och ha kul, säger läraren Peter Bähni.

Till sin hjälp har han Salomon Åkerström, som brukar anordna liknande arrangemang för företag. Genom att låta medarbetarna lösa uppgifter tillsammans får man upp ögonen för vad samarbete verkligen är. Dessutom i en kul och annorlunda form än på kontoret, eller i skolan.

Varje dag under veckan som gått har en klass tillbringat en hel dag ute på Roxnäs, där man bland annat löst gåtor, skjutit bollslunga, spelat strutfotboll och löst "tidspusslet" - en aktivitet som arrangören knyckt från Expedition Robinson.

När veckan är slut utses en klass som vinnare, och får 500 kronor i pris. Förutom att lyckas väl i de olika grenarna är det en klar fördel om alla i studiegruppen är närvarande. Om någon är frånvarande utan godkänd anledning blir det poängavdrag för hela klassen.

När det närmar sig lunchdags blåser det kallt, men elevernas humör verkar fortfarande vara på topp.

- Det är kul att göra något annorlunda. Och man lär sig att samarbeta och se till att inte skada varandra, säger en tjej innan hon och klasskamraterna ger sig in i förmiddagens sista uppgift: bårbärning.

Salomon Åkerström visar var banan går och hur båren ska bäras antingen under eller över de snören som hängts upp mellan träden. Han pekar på två trästänger, ett rep och en bit tyg som ligger på marken. Sedan är det bara att sätta i gång. Nu gäller det att snabbt bygga en bår som håller för trycket, och hinna bära runt så många klasskamrater som möjligt på 15 minuter. Först ut på båren är Sulejman Mohammed. Han kan vara lugn, ingen kommer att låta honom åka i backen.

Lite orolig ser dock läraren Niclas Bennhult ut när det blir hans tur att lyftas.

- Ni känner till ordet betyg va?, säger han när han som en av de sista ska bäras runt, innan det är dags för grillad lunch i det fria.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons