Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lättnadens suck

Annons

- Det var väl för väl att det blev så här. Man var ju lite orolig faktiskt, sade s-folket när de lämnade valvakan på Cozmoz i Borlänge.

Klockan 19.21. Borden är dukade med röda servetter och på buffén väntar räkor, ost gustafskorv och rostbiff. Men det är fortfarande ganska glest i lokalen.

- Många av de som kandiderar väntar in de första prognoserna hemma. Det vill nog rätta till anletsdragen innan de kommer hit, tror s-ombudsmannen Jan Bohman i röd skjorta.

Klockan 19.52. Fler och fler strömmar till. Landstingsstyrelsens ordförande Alf Johansson hänger av sig jackan och slår sig ned. Stämningen är lite dämpad och avvaktande.

- Vid det här laget svävar man alltid mellan hopp och förtvivlan. Och i år ser det ju ut att bli jämnt, säger Alf Johansson, som förr om åren väntat in valresultatet i lugn och ro framför tv:n

Klockan 20.05. Jubel från tv-skärmen när vallokalsundersökningen visar 37 procent för s. Men s-folket på Cozmos tar det lugnare med känsloyttringarna. Det är tyst tills SVT-undersökningen visar ett stort tapp för moderaterna. Då kommer en liten applåd från ett av borden.

Klockan 20.36. Den värsta spänningen tycks ha lättat i lokalen. Barbro Hietala Nordlund, trea på riksdagslistan dyker upp och tar en runda bland borden för att hälsa. Hon har väntat in sin make Björn, som varit på jobbet:

- Det har ju inte blivit så mycket tid tillsammans den senaste tiden, konstaterar hon.

Jan Bohman har kopplat upp sig på internet och håller koll på siffrorna på valmyndighetens hemsida. Det är trängsel runt den lilla datorskärmen.

Förre landstingspoltikern Christer Wahlbäck studerar utvecklingen, länge och intresserat.

Klockan 20.50. Nu vågar till och med s-folket i Borlänge visa känslor. Den allra första prognosen visar 39,6 procent för s. Ordentlig och befriad applåd.

Klockan 21.36. Barbro Hietala Nordlund ger en blivande riksdagskollega en stor kram. Ja, nu tyder det mesta på att Annelie Särnblad-Stoors, 34-årig undersköterska från Rättvik, kommer in i riksdagen.

Klockan 23.41. En nöjd Peter Hultqvist lämnar valvakan med tre rosor i handen.

Under kvällen har han inte bara hunnit med ett gympapass på Friskis och Svettis, utan också ett bejublat framträdande som byggjobbare i en s-märkt version av YMCA.

Mer läsning

Annons