Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lärare som får toppbetyg

Annons

Initiativtagaren, Ingeniörs-klubben Falun/Borlänge, vill framhålla de goda pedagogerna - viktiga för hela det tekniska ämnesområdet. Pengarna anslås av Ljungbergsfonden. Norberg får 10 000 kronor och en omätlig ära.

Priset utdelas i dag i samband med studenternas arbetsmarknadsdagar, men i fortsättningen kommer prisutdelning och offentliggörande att ske i samband med Tomasmässan - det årliga öppna seminariet för ingenjörer i Falun.

- Det är sällan pedagogiska insatser uppmärksammas. Man säger att man ska göra det, men så blir det aldrig, säger den glade och stolte Norberg.

Han är maskiningenjör i botten, men har sedan 1985 specialiserat sig på kvalitetsarbete. Synsätt som han naturligt nog också använt för att göra sin egen undervisning så bra som möjligt.

- Jag vill skapa en situation som underlättar inlärning. Lärare kan inte lära studenter någonting. Det kan de bara själva. Det handlar om motivering. Jag ser mig som elevernas serviceinrättning.

Norberg når en hög servicegrad genom en väl genomförd interaktivitet via Internet. Där ligger gamla tentor, gamla duggor, bakgrundsmaterial, presentationer använda under föreläsningarna och också möjlighet till ständig utvärdering.

Genom att kompletera skriftliga tentamina med flera små duggor undviker Norberg korvstoppnigngseffekter. Tentan får stor betydelse för dem som eftersträvar spetsbetyg.

- Eftersom det just är kvalitetsstyrning jag arbetar med har

eleverna ju förväntningar på mig. Och det är studentkontakten jag tycker är roligast, säger Norberg.

Det är Teknologföreningen vid högskolan som nominerar lärare till priset och genomför val bland de teknikstuderande. I år var valdeltagandet högre för Ljungbergspriset till årets lärare, än vad det var i kårvalet.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons