Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En länk till 1700-talet

Annons

I skogen vid sydöstra kanten av sjön Stora Lönnvattnet byggdes kring 1620 ett skogsfinskt torp av inflyttade skogsfinnar. Det övergavs cirka 1750.

Utgrävningen leds av Stig Welinder från Nyberget, professor i arkeologi, som till sin hjälp har elever från Mitthögskolan i Östersund, samt den färdigutbildade arkeologen Jenny Karlsson, som tagit tjänstledigt från sitt jobb vid Dalarnas Museum.

Förra sommaren gjordes en mindre utgrävning på platsen.

- Det intressanta var vad vi inte hittade, inte porslin och inte fönsterglasskärvor till exempel, förklarar Stig Welinder.

Torpet har heller inte haft källare. Här har inte en vanlig fäbodstuga legat, utan en av de finska stugorna, kanske den som Simon Persson Finne byggde kring 1620.

Stig Welinder pekar ut över området i den täta skogen och berättar om hur det kan ha sett ut, hur man slängde hushållsavfallet till vänster utanför dörren. Det vet man redan av fynd som gjorts.

När tidningen besökte platsen på tisdagsförmiddagen sattes ett skydd upp för regnet för att underlätta jobbet. Jenny Karlsson risslade jord från utgrävningsplatsen och hittade en nästan decimeterlång bit som varit ett pipskaft.

Redan förra sommaren hittades delar av pipor som finngubben knackat sönder där han suttit vid stugan och rökt.

Bland fynden hittills finns även bland annat krukskärvor och benbitar.

Utgrävningen pågår fyra veckor och i slutet av juli är förhoppningen att det finns en samlad bild av människorna som levde här och om deras sätt att leva går att skilja från sina svenska grannar.

- Finnarna kom hit och fick skattefrihet för att bryta torp. Skattefriheten varade sju-åtta år, det var som ett statsbidrag. Om de lyckades fick de överta torpet och det skattlades, den tidens äganderätt, berättar Stig Welinder.

Han berättar att finnarna levde på småbruk i skogen och där jakt och fiske var en viktig del. De som bodde nära de stora bruken kolade också, de var riktiga diversearbetare.

Intresserade får gärna besöka platsen, säger han.

Man åker in från vägen mellan Nyberget och riksväg Falun-Gävle till Svartvikens gård och därifrån är det skyltat så besökare får gå längs en körväg cirka 500 meter fram till platsen där utgrävningen sker.

En särskild visning blir det även mitt på dagen den 18 juli.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons