Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lag för umgänge

Annons

Angelicas förslag är att frånskilda föräldrar ska ha en laglig skyldighet att umgås med sina barn, regelbundet och ofta. Pappa- eller mammaskapet ska inte vara frivilligt efter en skilsmässa.

- Som det är i dag har umgängesföräldern rättigheter, men inga skyldigheter att träffa barnen. Och det är barnen som kommer i kläm. De behöver båda sina föräldrar, säger Angelica, som tycker att det är fel att ett umgängesavtal bara är tvingande för boföräldern.

Angelica lever sedan några månader ensam med sina två döttrar, Emelie, tio månader, och Ronja, två år. Deras kontakt med sin pappa fungerar utan problem. Tjejerna är hos honom varannan helg och en dag i veckan.

- Han tycker att det är jättebra att jag tagit upp den här frågan, säger Angelica.

Men trots bra samarbete med barnens pappa har Angelica kunnat konstatera hur sårbar hon och andra boföräldrar är.

- Man kan inte tvinga pappan att träffa barnen, utan får lita till att han håller vad han lovar, säger Angelica.

- Vill han inte ha barnen så står man där utan möjlighet att göra någonting. Men som boförälder kan man inte neka den andra föräldern umgänge. Då blir det konsekvenser, fortsätter hon.

Angelica tycker att samhället sänder ut helt fel signaler.

- Det pratas så mycket om hur viktiga båda föräldrarna är och om hur vi ska få ett mer jämlikt samhälle. Inte minst i debatten om hur föräldraledigheten ska delas. Men efter en skilsmässa betyder det där tydligen ingenting, säger Angelica.

Hon har på nära håll flera exempel på pappor som försvunnit bort efter en separation.

- Bor man inte med barnen hela tiden blir det kanske lättare att glömma bort dem. En del tycker nog att de gör sitt när de betalar underhåll, säger Angelica.

- Tyvärr är det fortfarande inte självklart för alla att vilja vara så mycket som möjligt med sina barn. Hur hemskt det än är, behövs det tvingande regler, fortsätter hon.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons