Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En krog - 68 anmälningar

Annons

Restaurang Palatset har varit i gång i cirka ett år. Det blev på kort tid ett populärt nöjesställe för ungdomar då åldersgränsen är satt till 18 år.

Men populariteten har också fört med sig oro, bråk, stölder och misshandel. Under perioden slutet på mars till i slutet på november förra året fick polisen in hela 68 anmälningar. Det mesta handlar om stölder av plånböcker, väskor och mobiltelefoner. Men det finns också 22 fall som handlar om hot och misshandel som i vissa fall betraktats som grov.

Under krogkvällarna fredag och lördag och de kvällar som Palatset anordnat gymnasiefester har polisen ofta fått göra täta besök för att försöka bringa ordning i stöket på och omkring restaurangen. I bland har folk tagit sig ut på terassen och kastat ner blomkrukor och flaskor.

Så här får det bara inte fortsätta, anser både polisen och socialtjänsten.

- Man måste få ordning så att folk inte blir halvt ihjälslagna där, säger Bror Johansson på socialförvaltningen.

Han har fått många påringningar från oroliga föräldrar och andra om förhållandena på Palatset.

- Vi är självklart inte nöjda med att brottsutvecklingen ökat så snabbt på så kort tid på Palatset. Vi har inget liknande någon annan stans i Falun, säger närpolischef Peter Karlsson.

Ett av problemen är att restaurangen är svår för vakterna att övervaka då den ligger på fjärde våningen i gallerian Jungfrun.

Insläppet på Holmgatan måste bevakas och sedan är det en smal trappa upp till restaurangen som enligt tillståndet får ha 450 gäster samtidigt. Ett av de stora problemen är också garderoben där det blivit mycket trångt när alla ska iväg. Där har det lätt uppstått kaos och bråk.

Enligt serveringstillståndet ska Palatset ha två vakter. Men ägaren har själv insett att det är otillräckligt och ibland kallat in flera. Han har också försökt åtgärda garderoben.

Men det räcker ändå inte, ansåg polisen som ville att socialtjänsten skulle ändra tillståndet och kräva minst tre ordningsvakter på fredagskvällar och minst sex på lördagskvällar.

Efter samtal med ägaren sänkte polisen kravet till två vakter fredagskvällar och fem lördagkvällar.

- Vi tror på att ägaren gör sitt bästa för att få ordning. Han har varit väldigt följsam i de kontakter vi haft med honom, säger Peter Karlsson.

- Ägaren har nog goda föresatser men han måste också leva upp till dem, säger Bror Johansson som beklagar att polisen sänkte sitt krav på antalet vakter.

Han anser att det behövs fler men frågan är om det är där lösningen på problemen egentligen finns.

- De har också en besvärlig lokal att hålla kontroll över. Men utökningen av antalet vakter som vi nu kräver är ändå ett första steg att få bättre ordning, säger han.

Hjälper inte det har socialnämnden fler åtgärder att ta till. Man kan kräva att antalet gäster sänks.

- De får ju ha 450 gäster men personligen tycker jag att det är 100 till 150 för många, säger han.

I sista hand om inget annat hjälper kan socialnämnden dra in serveringstillståndet för Palatset, uppger Bror Johansson.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons