Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En konstsmed i täten

Annons

- Det är ett kul och hedrande uppdrag. Jag har varit med i föreningen i många år och när valberedningen frågade mig om jag kunde tänka mig att ställa upp så kände jag att jag ville försöka, säger Mattias Helje.

Han är rutinerad i sitt gebit. Gesällprovet utförde han på Stenebyskolan 1991 i och med ett så kallat vinkelskruvstycke - föregångaren till nutida skruvstäd - som uppmärksammades i smedkretsarna.

Sedan 1992 har han egen smedja och han har på senare år fått en allt större kundkrets bland Transtrandsfjällens fritidshusbyggare som efterfrågar räcken, beslag och annat i traditionell hantverksstil.

Föreningen han nu klubbar för bildades 1987 och har cirka 250 medlemmar utspridda över hela landet, samt i de svenskspråkiga delarna av Finland. Ett par norrmän ingår också i föreningsrullan.

Mattias Helje övertog posten efter mångårige ordföranden Yngve Nordmark.

En av huvudsysslorna i ordförandeskapet är att puffa för att få fram material till föreningens nyhetsblad. Det är en nog så viktig syssla för att sprida information om branschen hos folk som ofta jobbar solokvist.

- Smedyrket innebär ofta att man jobbar var och en för sig. Det behövs ett bra nätverk, och föreningen fyller där en stor funktion, säger Mattias Helje.

Ordförandesysslan är alltså nog så viktig, men den flitige smeden har mycket annat på agendan. Fyrabarnspappan ägnar även en stor del åt musiken och verkar bland annat tillsammans med Leksands Lars Björk och några norrmän i gruppen Eau de vie.

- Vi har ganska mycket spelningar i Norge, berättar Mattias Helje.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons