Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En konstform"

Annons


Snowboard är inte en sport, det är en konstform, tycker jag, säger Henrik Pers som åkt snowboard i åtta år.

Henrik Pers, 18, Rikard Lilja, 17, Emil Håkansson, 17, Klas Beyer, 14 och Mattias Nääs, 18 åker alla snowboard, mestadels i Romme Alpin.

- Romme har blivit mycket bättre, men det behövs en större satsning på snowboard här. Mer hopp och rails och sånt, tycker killarna.

De åker i Romme för att det är nära, och för att polarna finns här, men de tipsar också om andra grymma snowboardbackar, som Gesunda som har en ny störtskön snowboardpark, Bjursås Skicenter och Granberget. Men absolut fetast tycker de att Trysil är.

På frågan om de hellre skulle ha åkt i Bjursås om de hade kunnat svarar de ja.

- Men det är för långt bort för att man ska orka ta sig dit varje helg, plus de veckodagar och kvällar som man vill ut och åka.

Så hur ska en perfekt backe vara för en snowboardåkare?

- Självklart ska det finnas många och varierande hopp, mjuka landningar, schyst stämning och ett engagemang i att backen ska vara bra (de bästa hoppen är designade av dem som själva åker och brinner för åkandet), är killarna överens om.

Ska det vara musik i backen, i freestyle eller ingen musik alls när man åker?- Ingen musik alls, det enda man vill höra är ju ljudet av snön mot brädan, svarar Henrik.

De andra håller med, annars ska det vara musik i ett mindre område, till exempel i en mindre Fun Park där det finns många hopp.

Faktaruta:tips | musik till snowboardåkning

För säkerhets skull gav killarna tips om låtar som kan vara sköna att glida till:

1. Dj Shadow and Cut Chemist - Funky Breakbeats

2. Wall of voodoo - Mexican Radio

3. Deftones - My Own Summer

4. Foo Fighters - Monkey Wrench

5. Foo Fighters - Generator

Trevlig åkning

SOFIA PONTÉN

Mer läsning

Annons