Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En konst att rida som en cowboy

Annons

Arrangörsklubben Dala western riders har funnits i 20 år och har nu ett hundratal medlemmar. Bland annat Bjursås ridklubb erbjuder kurser för den som vill lära sig att styra sin häst som en bakåtlutad Zeb Macahan.

- Det här är den enda ridningen som drar för mig. Man ger stort utrymme till hästen och använder inte strama tyglar. Hästen lär sig att lita på en och när det fungerar blir båda glada, säger Robert Westhed, som tävlade i trial med den nioåriga bruksnordsvensken Fingal.

Trial är en hinderbana där ekipaget på ett lugnt sätt ska ta sig igenom olika prövningar; till exempel gå över en brädkonstruktion som ska likna en bro, förflytta sig sidledes mellan bommar och på ett smidigt sätt öppna en grind som ska ridas igenom och sedan stängas igen. Tanken är att uppgifterna ska likna den amerikanske rancharbetarens.

- En bra westernhäst är lugn och stabil och klarar av störningar, säger tävlingsledaren Ann-Christin Löfstrand, och nämner att det finns en mängd olika klasser inom westernridningen. Förutom trial finns bland annat tävlingar där boskap ingår. Då går det undan med många snabba vändningar för hästen.

- Den amerikanska quarterhästen är speciellt avsedd för det. De är världens snabbaste hästar på kortdistans och har stora rumpor för att de jobbar så mycket med baken, säger Ann-Christin.

Vid gårdagens tävlingar deltog hästar i mycket skiftande storlekar och utseenden. Allt från smäckra arabhästar till mulliga ponnyer och stabila nordsvenskar.

Även ryttarna kom i olika stilar. Den inbitne var cowboy från topp till tå, med boots, läderchaps, skjorta och hatt. På hästarna breda cowboysadlar och huvuddon med stora metallplattor.

I grenen "horsemanship" gäller det att ha koll på detaljerna, där bedöms även ryttarens utseende.

- Men jag gillar att se ut så här annars också, säger Robert West-hed och ler under hatten.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons