Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En komplett konstnärlig upplevelse

Annons

musik

Musik i sommarnatten

Janne Schaffer, gitarr, Björn J:son Lindh, keyboard och flöjt, Stefan Blomkvist, keyboard

Laudaensemblen

Musik av Schaffer, J:son Lindh, Taube med flera

Siljansnäs kyrka, 1/7

uAtt Janne Schaffer och Björn J:son Lindh skulle svara för en av de bästa konserterna i Musik vid Siljan förvånar åtminstone mig. Men den rutinerade duon har fortfarande ett dynamiskt spänningsförhållande till sin musik.

Den är omöjlig att genrebestämma, konserten i Siljansnäs kyrka på måndagskvällen, som drar över 700 åhörare.

Musik av studiomusiker? Filmmusik? Njae, kompositionerna hanteras åtminstone inte på det sättet. Det finns ett stimulerande kommunikativt inslag - musikerna möter och läser verkligen sin publik.

Till lyftet bidrar i högsta grad keyboardisten Stefan Blomkvist, som fungerar som ackompanjatör och rattar trummaskinen, och kören Laudaensemblen från Adolf Fredriks.

Högsta betyg gör sig konserten förtjänt av främst för att musiken framförs på ett modigt sätt. Lyriskt, hetsigt, känslosamt, rått, virtuost och som sagts lyhört. Alla möjligheter till uttryck tas till vara.

Det gör konserten till en komplett konstnärlig upplevelse. För många överväldigande.

Uppenbarligen har en och annan i publiken förväntat sig något genomgående skirt, och kanske var ljudet för högt i vissa delar av kyrkan (tidningen har fått telefonsamtal om det). Gitarrhjälten Schaffer är mindre populär än lyrikern. Men Schaffer skuffar inte undan någon del av sin personlighet.

Till topparna hör Schaffers komposition Claire, till minnet av sin mor, ett namnlöst hetsigt egyptiskt stycke och extranumret Så skimrande var aldrig havet, där inte minst kören briljerade.

Spännande av veteranerna!

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons