Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kamp ska lösa fejden

Annons

- Syftet är att vi ska lära känna varandra lite bättre och med tiden kunna samarbeta, säger Stig Persson, talesman för arrangemanget.

Det är inte så länge sedan cykel-kedjor hörde till standardutrustning för de i trakten som hade för avsikt att besöka en grannby. Att uppvakta en flicka från grannbyn kunde vara direkt livsfarligt.

Nu är det nya tider och det finns knappast någon som kan slåss i någon av byarna.

Nu handlar det mer om att de arrangemang som hålls i de tre byarna allt som oftast krockar med varandra, eller att det är svårt att få fram folk som kan hjälpa till.

-Vi har lite olika resurser i byarna och de borde gå att använda betydligt mycket mer, säger Stig Larsson.

Han framhåller som exempel bygdegården i Larsbo, som kunde användas mycket mer, exempelvis av de som bor i Vibberbo eller Korsheden. Persson har tankar på att bygdegården skulle kunna vara öppen en eller två kvällar i veckan så traktens ungdomarn skulle han någonstans och samlas. Ansvaret för detta skulle kunna skifta mellan byarna.

- Genom att ha en öppen kontakt mellan byarna skulle vi också undvika att det sker två arrangemang samma dag, vilket faktiskt har hänt, betonar Stig Persson.

För att få igång detta samarbete ska på lördag hållas en mångkamp mellan byarna, vilket Persson hoppas ska bli en tradition, där ansvaret för arrangemanget vandrar mellan de tre byarna.

Kampen är uppdelad i fem moment, att skjuta med blåsrör, pilkastning, att slå i en fyrtumsspik, bollkastning och slutligen stövelkastning.

Lagen ska bestå av tio deltagare och det ska vara hälften män och hälften kvinnor. Minimiåldern sammantaget för laget är 392 år.

- Blir det många unga i laget gäller det att hitta några äldre som motvikt.

- Jag tror att det är kan vara ett bra sätt att under lekfulla former lära känna varandra, fortsätter Stig Persson.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons