Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En jobbig höst med budget 2005

Annons

Sommar övergår i sensommar/förhöst och budgetarbetet i kommunen accelererar.

Nämnder och styrelser har fått sina ramar av kommunfullmäktige och har startat med arbetet med sina budgetförslag. I september kommer dessa att redovisas för kommunstyrelsens budgetberedning där samtliga partier i fullmäktige är representerade. Föregående år lämnade styrelserna och nämnderna förslag som inte avvek mycket från ramarna. Inför 2005 är det stramare tyglar.

När jag kommer att ta ställning till förslagen så kommer jag och vi moderater att värna om verksamheter och aktiviteter. Vi får inte göra som majoriteten så ofta gjort tidigare, satt personalen före verksamheter. Verksamheter ska behållas men med mindre personal.

Här har VBU föregått som ett bra exempel, de fann i god tid, redan i början av 2004, att personalreduceringar måste till. Detta kommer att gälla för samtliga styrelser och nämnder och jag ser med förvåning att inte övriga har förstått budskapet och arbetat med full kraft redan under våren för att startsträckan är lång när personaländringar måste tillgripas.

Jag framförde detta på ett av senaste sammanträdena och en uppseendeväckande reaktion kom från en av majoritetens ordföranden som ansåg att det var personalen som måste värnas om före verksamheter. Då förstår jag att hösten kommer att bli jobbig.

Det måste till effektivisering inom kommunens förvaltningar. Arbetstidsförkortningar som nu tillämpas måste avvecklas och chefsnivåer tas bort så att beslutsprocessen går fortare.

BENGT ANDERSSON (M)

Mer läsning

Annons