Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En jättelik "barnkammare"

Annons

Runt 40 000 plantor av alla de slag frodas i denna jättelika blomsterbarnkammare. Pelargonen, denna älskade folkblomma, dominerar inte helt oväntat samlingen.

- Härliga tider i dessa dagar, konstaterar Springare. Det ser ut att bli ett mycket bra år för det mesta hos oss.

Tagetes, pelargoner, begonior och inte minst penséer planterades i januari och nu är det dags för utplantering i separata lådor med näringsrik mylla.

Det finns även fuxior, krysantemum, surfinor och olika fetbladsväxter som väntar på att få visa upp sig.

Flinka fingrar hos bland annat Gun-Britt Swärd och Monika Bergquist ser till att de små plantorna får enkelrum.

- Just nu sätter vi inkatagetes. Hur många vi sätter har jag inte en aning om, säger Gun-Britt. Men det blir en hel del.

95 procent av alla växter frösätts medan återstoden är sticklingar.

Under närmare 40 års tid har växthusen vid Stensveden producerat växter för kommunen. Årligen handlar det om en produktion till ett värde av runt en halv miljon kronor.

- När det är dags att flytta ut skörden kommer vi att förgylla tillvaron på många orter. Fredriksberg, Grangärde, Grängesberg och inte minst Ludvika kommer att få glädje av all blomsterprakt, lovar Svante Springare.

Men det dröjer ytterligare några månader innan blommorna förgyller vår vardag.

- Vi brukar ha för vana att sätta ut blommorna runt 6-7 juni. Det gäller att akta sig för frosten. Det där med järnnätterna vet alla vad det innebär i våra trakter, varnar Springare.

Runt 300 blomsterlådor på olika platser i kommunen ska ha sitt liksom 50 stora blomfat.

Just nu är det små späda förväntansfulla växter som tittar upp ur jorden. Det finns bra med utrymme i form av 700 kvadratmeter växthus och 200 kvadrat i drivbänkar. Alla avdelningar är märkta med ett nummer. Om inte skulle det bli en salig blandning i slutändan.

Med en konstant temperatur runt 20 grader är energiåtgången stor.

- Som tur är har kommunen bra med ved som vi använder dagtid. På nätterna kör vi enbart med olja och det brukar gå åt 30 kubikmeter under en säsong, upplyser Springare.

Sedan många år har kommunen haft som tradition att ordna ett speciellt blomsterarrangemang vid stadshuset. Dan Andersson, ABB, Ludvika stadsvapen och minicirkusen har haft sitt, för att nu nämna några under årens lopp.

- När det gäller årets arrangemang så är detta ännu inte bestämt. Vi brukar spåna under våren och så växer allt fram.

Sädesmagasinet på Hammarbacken eller den nya pagoden i Ludvikaforsen ligger kanske bra till hos Svante Springare för tillfället.

I början av juni vet vi svaret.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons