Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En järnhandel med anor

Annons

90 år av järnhandel i samma hus är lokalhistoria. Med tiden har lokalerna blivit för trånga och finns inte utrymme för nostalgi. Per Östlund har sålt, skänkt och kastat gammalt för att få plats med nytt. Ändå fick han öppna på andra sidan vägen när han utökade med vitvaror för sex år sedan.
- Nu är det slut på plats i taket, säger han och tittar upp på fönsterramar och annat som dinglar på krokarna.

Per är tredje generationen järnhandlare. Farfar var järnhandlare i Falun och fyra av sönerna gick i hans fotspår i Falun, Mora och i Svärdsjö där pappa Knut tog över butiken 1951.
- Svärdsjö var ett helt annat samhälle då. De flesta kunderna var småbrukare med hästar och 1-4 kor. Och så jobbade de i skogen. En viktig del av sortimentet var seldon, sågar släpor och timmerkälkar, säger Knut Östlund som också minns de första motorsågarna som vägde runt 30 kilo, nu är de nere i 5-6 kilo.

Den gamla handeln där varorna såldes över disk har blivit ett litet varuhus.
Nuvarande ägaren Per Östlund började karriären med sommarjobb för 30 år sedan. Nu har han fyllt 43.
- Det har blivit så att jag bara fortsatt, man bli väl lite bekväm av sig, säger Per. Men sedan börjar han tala om att han lär sig något nytt varje dag om produkter och produktutveckling, genom att hjälpa kunderna lösa sina problem.

Nästan alla som jobbat i järnhandeln genom åren är duktiga praoelever som blivit kvar, grabbarna har sommarjobbat och kommit tillbaka.
- Lokal anknytning och att de känner igen folk är mycket värt. Yrket lär de sig allt eftersom, säger Per Östlund.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons