Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En jämförelse med vården i Frankrike

Annons

Motsvarande siffror i Sverige är 70 procent nöjda och 30 procent missnöjda. Att det förekommer gnällspikar i alla länder är naturligt. Men att deras antal är tre gånger större i Sverige än till exempel i Frankrike, måste betyda, att det finns ett inbyggt fel i det svenska sjukvårdssystemet. Enligt min åsikt, grundat på egna erfarenheter är orsaken det rigida svenska sjukvårdsmonopolet.

De flesta monopol leder alltid förr eller senare till oönskade effekter i samhällsmaskineriet. Inom sjukvården till exempel att de sista patienterna inte når fram till operationsbordet förrän det är för sent.

Den utländska sjukvård som jag bäst känner till är den franska efter 16 års vistelse i Frankrike. Familjen har genomgått sex mer eller mindre svåra operationer helt på den franska statens bekostnad. En godkänd invandrare från ett EU-land får sjukvård och medicinkostnader precis på samma villkor som en infödd fransman, det vill säga i princip helt gratis. De enda kostnader, som patienten får stå för, är dels vårddagavgiften som i Sverige, dels en mindre avgift till eventuella specialister.

Dessa kostnader kan bortförsäkras mot en avgift på 4 000-7 000 kronor per år och då blir både operationer och medicin helt gratis. Jämför vad du betalar i landstingsskatt i Sverige. Den franska sjukvården är organiserad på ett helt annat sätt än den svenska.

Jämsides med de kommunala lasaretten arbetar privata sjukhus. De privata sjukhusen ägs ofta av en grupp privata läkare och specialister. Läkarteamet arbetar i skift dygnet runt, vilket betyder, att den fasta kostnaden för den enormt dyra tekniska sjukhusutrustningen slås ut på maximalt utnyttjande, varför styckkostnaden för en patient blir lägsta möjliga.

Du kan bli väckt klockan ett på natten av röntgenläkaren, som vill ta en bild för den efterföljande operationen. Men vad gör det om du slipper lidandet i kanske årslånga köer.

De kommunala lasaretten liksom privatsjukhusen står kvalitetsmässigt via försäkringskassorna under statlig kontroll. Så snart ett privatsjukhus godkänts av statens specialister är patientens valfrihet fullständig. Välj det sjukhus du vill, oavsett var i Frankrike det ligger. Friheten är total tack vare frånvaro av statsmonopol.

Alla patienter, rika eller fattiga får samma snabba sjukvård. Någon så kallad gräddfil till vård existerar inte. Frankrike är således ett land med mycket hög livskvalitet också för dem, som drabbas av sjukdom. I samtliga fall då vi tvingats anlita fransk sjukvård med efterföljande operation, har kötiden stannat vid några dagar eller högst den tid de tagit för provanalyser före operation.

Den väsentliga skillnaden mellan fransk och svensk sjukvård är de långa väntetiderna i vårt lands monopolistiska sjukvårdssystem. Det politiskt styrda systemet har lett till att sjukhusens portar är stängda och tvingar vårdbehövande till månads- och i vissa fall till årslång väntan i lidandets köer.

Men när väl portarna öppnats väntar en underbar personal, läkare, sköterskor och all annan personal möter patienten med värme och omtänksamhet. Många gånger har jag förvånats över detta, hur de orkar visa denna vänlighet i dessa åtstramningstider, och trots många gånger en pressad arbetssituation. Dessa människor inom vården har min helhjärtade beundran och tacksamhet.

FOLKE TÖYRÄ

Mer läsning

Annons