Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En intressant ort"

Annons

Peter Lundström bor i Vikarbyn utanför Rättvik. Han har under de senaste fem åren varit vd för en friskolekoncern med skolor i Stockholm, Göteborg, Uppsala och Västerås.

Under sin pendlingstid har han träffat många andra pendlande föräldrar som tycker att han istället skulle satsa i Dalarna.

- Det finns inget privat alternativ med inriktning på teknik, naturvetenskap och IT här, säger han.

Därför har han tillsammans med hustrun Christin Klockar Lundström nu ansökt om att få starta gymnasieskolan Helix nästa år.

Varför valde ni just Borlänge?

- Det är en väldigt intressant ort där industrier, företag och högskolan har samma inriktning som vi har på utbildningen. Dessutom är upptagningsområdet bra.

Vad kan er utbildning ge som inte Soltorgsgymnasiet kan?

- Vi har ett eget pedagogiskt koncept med samlad skoldag och problemorienterat lärande. Eleverna lär sig att jobba i team, tala inför en grupp och blir väl anpassade både till högre studier och till arbetslivet.

- Dessutom kan eleverna påverka 40 procent av sin studiegång och välja kurser de är mest intresserade av. Det gör även föräldrar engagerade, vilket är oerhört viktigt.

Helixgymnasiet räknar med att ha 90 elever i årskurs ett och 7-8 lärare. Fullt utbyggd ska skolan ha 230-250 elever och 24-25 lärare.

Paret Lundström tittar just nu på olika alternativ till skollokaler. I slutet av året ger Skolverket besked om det nya gymnasiet får öppna eller inte.

Fotnot: Helix står för en uppåtgående spiral såsom DNA-molekylen.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons