Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En individanpassad skola

Annons

För oss moderater betyder det en skola där alla får möjlighet att välja skola efter egna behov, i motsats till dagens system där politikernas behov av centralplanering tycks gå före allt. I skolfrågor är det viktigt att inte betrakta eleverna som ett kollektiv som alla innehar en och samma egenskap. Vi måste se varje individs unika egenskaper och därmed förstå att skolan inte borde se likadan ut för alla, i dag gör den i många avseenden det och detta leder till att elever med behov som skiljer sig från majoriteten slås ut, ofta utan att det ens uppmärksammas.

Vi vill uppmuntra nystartandet av friskolor, detta för att möjliggöra större valmöjligheter för dagens elever. Det finns inget som säger att alla elever passar i den kommunala skolans pedagogik, att då öppna möjligheten för ett alternativ där dessa elever kanske passar bättre är en otroligt viktig fråga. Socialdemokraterna är inte tillfreds med att elever flyr det skolsystem man en gång skapat och vill därför införa stopplagar mot friskolor. Det är att stoppa många elevers möjligheter till en skolgång på deras villkor. Vi vill att eleverna själva ska få välja. Om allt färre väljer den kommunala skolan så är det för oss en signal på att vi måste förbättra den istället för att förbjuda alternativen. Socialdemokratin ägnar mer tid åt att smutskasta alternativen istället för att ta itu med att förbättra det som kan förbättras.

I dagens skola får eleverna betyg för första gången på höstterminen i åttonde klass. För elever som haft en tuff skolgång är det många gånger första gången som föräldrar och skola verkligen får upp ögonen för den utsattes problem. Vi vill införa tidigare betyg för att tidigare kunna fånga upp de elever som har svårt för skolan och behöver extra stöd. I dag fångas elever med problem upp alltför sent och många gånger har det gått så långt att eleven tappat intresset för skolan helt. Skolgångens utfall blir många gånger vägledande för barn och ungdomars framtida livsutveckling. Vi ser i dagens skolsystem hur en fjärdedel av varje årskull lämnar gymnasiet utan fullständiga betyg, denna siffra har bara ökat med socialdemokraterna vid makten och i dag har en åttondeklassare samma kunskaper som en sjundeklassare hade i början på 90-talet.

Ett helt år i tomma intet är alltså notan våra elever har fått stå för. Denna nota ska inte behöva betalas av eleverna, den ska betalas av den politiska makten i 2006 års val. Det är nämligen hög tid att byta ut dagens system där många elever sätts i utanförskap mot ett system där fokus ligger på varje enskild individs behov. Rösta för ett politiskt maktskifte den 17 september i höst.

CARL-OSKAR BOHLIN, PATRIK FORSLUND CARL-OSKAR BOHLIN ÄR DISTRIKTSORDFÖRANDE I MODERATA UNGDOMSFÖRBUNDET I DALARNA OCH PATRIK FORSLUND ÄR RIKSDAGSKANDIDAT FÖR MODERATERNA.

Mer läsning

Annons