Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En imponerande docksamling

Annons

- Tidigare samlade jag figuriner i porslin och kristall. Det slutade jag med då jag började med dockorna. Det är 20 år sedan, konstaterar Stina Larsson som utan omsvep erkänner att hon inte vet exakt hur många dockor hon har i sin samling.

- Jag hade 250 förut, då slutade jag räkna. I början hade jag namn på dem, fortsätter Stina som berättar att barnbarnen en tid hjälpte till med namnbestyren.

Det var innan dockorna började bli riktigt många.

Hennes samling fortsätter att växa. Den är numera inte bara imponerande utan mycket imponerande!

En del av dockorna har Stina gjort från grunden, deras kropp såväl som kläder och skor. Hon har också lagat dockor som efter sin skönhetsoperation fått eleganta kläder. Många av sina dockor har Stina köpt in.

"Hoppas hon får ett bra hem!" Så uttryckte sig en kvinna som sålde en docka till Stina. Det visar tydligt att engagerade dockmänniskor helt enkelt är måna om sina skyddslingar. Var och en av dem.

Att några av Stinas dockor bär Flodadräkten är knappast förvånande eftersom maken Nils är från Floda och mycket stolt över sin hembygd. Nils är även han samlare med träfigurer som favoritobjekt.

- Vi samlar allt. Utom pengar, förklarar Stina.

Inte heller Nils som samlat träfigurer i 50 år har någon exakt uppgift då det gäller antalet. Däremot kan han ge besked om några av figurerna:

Radiolegendaren Sven Jerring, historieberättande statsministern Tage Erlander, skådespelaren Edvard Persson och artisten Gösta "Snoddas" Nordgren.

- I dag finns det ingen i musiken som är så populär som Snoddas var, framhåller Nils som fortfarande minns trängseln och publikens entusiasm när Snoddas i det tidiga 1950-talet gästade Folkets park i Borlänge.

- Jag köper mina gubbar på auktioner och loppmarknader. En del restaurerar jag, berättar Nils vars träfigurer samsas gott med Stinas eleganta dockor.

Som pensionärer kan Nils och Stina ägna all den tid de önskar åt sina många favoriter och åt att utöka sina samlingar. Långtråkigt behöver de aldrig ha.

De som vill bekanta sig med makarna Larssons samlingar kan göra det i dag, lördag i Bragegallerian. Där ställer Stina ut delar av sin docksamling och Nils visar en del av sina trägubbar.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons