Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En idrottslig kväll med visioner

Annons

En framtidskväll för idrotten inom Malungs kommun har hållits i Lima. Arrangörer var idrottsrådet i Malung-Lima-Sälen, Malungs kommun samt Sisu idrottsutbildarna.

Träffen lockade ett 30-tal deltagare och 19 föreningar/sektioner var representerade.

Bland de medverkande fanns Britt Källström, som är ordförande i Dalarnas idrottsförbund, samt politiker och tjänstemän från Malungs kommun och från grannkommunerna Mora och Torsby.

John-Rune Wikén från Krokoms kommun i Jämtland höll ett föredrag om hur hans kommun tagit fram ett idrottspolitiskt handlingsprogram med riktlinjer för idrotten inom kommunen. Han beskrev både hur programmet arbetats fram och vilka effekter det sedan gett.

Efter föredraget diskuterades behovet av och förutsättningarna för att göra ett motsvarande program inom Malungs kommun. Deltagarna var överens om att en sådan process skulle vara bra och att det är idrottsrådet tillsammans med föreningarna som ska driva arbetet med ekonomiskt stöd från bland annat kommunen.

Man kom fram till att det skulle behövas någon form av projektanställning med en person som på heltid fick arbeta med handlingsprogrammet. Den personen ska vara neutral och objektiv och jobba över hela kommunen.

Närmast ska man nu utröna vad föreningslivet kan bidra med till projektarbetet och hur mycket kommunen skulle kunna ställa upp med ekonomiskt. Idrottsrådet ska genomföra en enkät bland idrottsföreningarna.

Mötet diskuterade också föreningsbidragen - hur de ska kunna göras mer rättvisa och om krav bör ställas på föreningar som får kommunala bidrag. Kraven kan vara till exempel att ha långsiktiga verksamhets- och investeringsplaner.

Anläggningar och anläggningsstöd diskuterades också. Här framfördes vikten av att det inte blir någon sorts "kommunala föreningar" som gynnas med större stöd än andra föreningar, dels ekonomiskt och dels personellt.

- Sådant skapar irritation, dåligt samarbetsklimat och frustration. Att kommunen stöttar idrotten är jättebra men förutsättningarna måste vara på lika villkor, menade deltagarna som mötte upp till framtidskvällen för idrotten i kommunen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons