Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ideell kraft i Kupan

Annons

Ragnhild föddes som nummer tre i en syskonskara på elva barn i en liten by fem mil söder om Jokkmokk.

- På den tiden fick barn i mina hemtrakter börja arbeta tidigt, så även jag och mina två äldre bröder, berättar Ragnhild.

Hennes önskan som barn var att få studera, men pengarna räckte inte till annat än livets nödtorft.

Efter sjuårig folkskola flyttade Ragnhild hemifrån och försörjde sig med diverse arbeten. Hon hamnade så småningom som hembiträde i Stockholm och kunde där delta i kvällskurser av olika slag. Sedan blev det studier på Sköldinge folkhögskola mellan Flen och Katrineholm.

Därpå följde en utbildning till sjuksköterska på Kronobergs-Hallands sjuksköterskeskola i Växjö och i Halmstad med examen 1958.

Efter utbildningen har Ragnhild arbetat som sjuksköterska på lasarettet i Växjö, Kullbergska i Katrineholm, lasarettet i Sveg samt distriktssköterska i Funäsdalen. 1977-1980 utbildade sig Ragnhild till vårdlärare i Mölndal och arbetade på vårdskolan i Ludvika 1980-1984. 1960 gifte hon sig med Lars och de har fyra barn och sex barnbarn som medför stor glädje.

Ragnhilds fritidsintressen är motion ute i naturen, simning, gymnastik, språk, resor med mera. Sedan 1986 är hon aktiv i Röda Korset och arbetar ideellt som föreståndare på Röda Korsets affär Kupan i Mora.

Mer läsning

Annons