Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hyllning till cykelquinnan

Annons

I lördags var det dags igen. För femte gången genomfördes detta svettframkallande evenemang och det låg en air av naftalin och andra medel mot mal och mott över byn.

Hela den stora arrangörsstaben, byns herrar, hade som en gest av aktning för det motsatta könet gjort en sväng in i garderoben och plockat fram bästa konfirmationskostymen.

Elegansen var av det formatet att cyklissorna löpte risken att fara till skogs långt utanför banan.

Sven Fredriksson, som tillsammans med Kjell Jansson, svarade för vätskekontrollen nere vid Folkets hus hade till och med lyckats hitta sina myggjagare från 1957, med 347 Stardust indansade i sulorna.

På det hela taget var tillställningen en enda stor hyllning till quinnan, som vi uppfattade det hela.

Inte ens mansgrisiga repliker som "det va´en jäkla duktig karl tä ha cykelkunnig kärring!" kunde urskiljas och speakern Håkan Rosén var inte heller snål med kärvänliga utrop till småsvettiga deltagare.

Börje Norgren, hade tagit sig ner från Gonäsheden för att hojta uppmuntrande tillmälen till dottern, skådespelande Maria som numera vistas på Söders höjder i hufvudkommunen och som vi ser och hör på hemmaplan som Dan Anderssontolkare.

Vi väntade att få höra henne mixa rollerna som tolkare och cykelmotionär, stående vid vätskekontrollen, tuggande på en energigivande bulle och deklamera:

- Jag fick bröd, men vet icke huru...

Oförskämt pigg såg hon ut, liksom övriga 70-talet deltagerskor.

Håkan... håken vet om de ens svettades, när jag tänker efter.

Enligt traditionen bjöds hemmaåkarna efter målgången på en sportdryck som stavas champagne.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons