Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hotfull vattenbrist

Annons

Trängslet är en av Sveriges största vattenreservoarer och den högsta med sina 122 meter. När Trängslet är fyllt, då finns där 880 miljoner kubikmeter vatten i den sju mil långa Trängsletsjön.

Det är mer vatten än vad som finns i hela Siljan!

Men i nuläget är det torrt i Trängsletsjön - trots att dammen normalt skulle varit välfylld så här i slutfasen av vårfloden.

Vattenflödet genom Åsendammen som ligger nedströms Trängslet är nu endast 25 kubikmeter per sekund mot medelvärdet som är 38 kubikmeter per sekund. Det som släpps från Åsen motsvarar i stort sett det som fylls på från framförallt Trängslet.

På regleringsföretaget bekräftar man det låga vattenståndet.

- För att fylla Trängslet behövs nu en rejäl rotblöta, uppger regleringsföretaget i Östersund.

En tröst i torkan är dock att det för närvarande ser bättre ut än i fjol vid motsvarande tidpunkt.

Då var vattenståndet i Trängsletsjön 399,58 meter över havet. I dag, ett år senare, ligger nivån på 406,16 meter över havet.

Varje meter i ett så stort vattenmagasin som Trängslet handlar om enorma pengar. De nio meter under normalnivån som beräknas fattas vid midsommar är därför inte något man direkt eftersträvar.

I Trängslet ska det normalt finnas en marginal för att kunna hantera en blöt sommar.

Nedströms Trängslet kommer det dock inte att märkas så mycket då de dammarna inte tillåts skifta mer än marginellt.

Siljan är nästa reglerade magasin, nedströms Trängslet, som kan påverkas av hög- eller lågvatten. Men mer än 40 centimeter får helst inte Siljan sjunka under sin normala nivå. Det är den nivå som tillåter normal båttrafik på Siljan och som inte påverkar boende och turisters uppfattning om vad som är acceptabelt.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons