Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En högtidsstund för cello-fans

Annons

Inte mindre än dussinet cellister från såväl Ludvika kommun som Stockholm, Värmland, Södermanland och andra landsändar samlas för att ge konsert tillsammans med Birgitta Schlyter, sångerska från Stockholm och en av ledarna vid den nyligen genomförda Bel Canto-kursen i Cassels.

Det här är inte första gången Grangärde får uppleva ett cellistuppbåd av det här formatet.

Både 1985 och 1988 framförde man det aktuella verket Hymnos av Julius Klängel, då med Inger Sandin respektive Katarina Pilotti som solister.

- Det är det enda stycke som är skrivet för tolv celli, säger Göran Karlsson som tillsammans med Erik Nordström tagit initiativet till nypremiären.

Båda dessa var med vid de två tidigare tillfällena.

Erland Malmgren, Gunnar Jönsson, Ylva Nilsson, Gunnar Inge, Hans Fredriksson var också med tidigare.

Nya cellister som tillkommit är till stora delar Göran Karlssons elever: Daniel Furugren, Agnes Falk, Christer Paulsson, Andreas Jakobsson.

- Den här gången har vi också en programpresentatör, grangärdebon Ragnar Nåhem.

Grangärde församling, Cassels konsertförening, kultur-och fritid och studieförbundet Sensus är några av arrangörerna men man har också fått förnämlig sponsring av ett stort antal lokala näringsidkare att lösa den ekonomiska biten.

Arrangemanget går loss på en hel del pengar. Inte minst med tanke på de många tillresta cellisterna.

- Det är resor och uppehälle som kostar pengar. I övrigt genomförs det här på helt ideell bas, säger Erik Nordström.

Det är bara sångsolisten som får ett litet gage för sin medverkan.

Sedan i våras har förberedelserna pågått, och en bidragande orsak till att det har blivit aktuellt med en nypremiär är att man fått önskemål från ett antal personer som gärna vill få chansen att höra den här mäktiga musiken, berättar Nordström och Karlsson.

Tidigt på lördag morgon startar man repetitionerna och en heldag bakom instrumenten väntar.

Nu blir det inte bara det aktuella storverket för dussinet celli som kommer att framföras.

Erik Nordström har skrivit arrangemang av Dan Andersson och Sven Scholanders Till kärleken samt Evert Taubes Så skimrande val aldrig havet. Med kännedom om Nordströms flinka penna över partituret finns det anledning att se fram emot de inslagen.

På programmet står också Heitor Villa-Lobos Bachianas Brasilieras, som också stått på programmet vid konserterna 1985 och 1988. Det handlar om Bach med brasilianska klangfärger och rytmer.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons