Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hobby med skärpa

Annons

I många år har Bosse Svedlund lett kurser i konsten att tillverka knivar. En gång i veckan träffas män och kvinnor i den stora slöjdsalen för att förfina sina produkter. Alla bär en väska av olika storlekar med bland annat specialverktyg, djurhorn, olika träslag, läderbitar och tusen andra småsaker.

Ingenting tycks främmande en knivmakare. Bosse Svedlund bär själv en liten minikniv runt halsen av egen tillverkning. Han har många vackra knivar på sitt samvete. Alla gjorda med driven teknik.

- Det är ett sätt att uttrycka sig, säger Bosse.

När han inte är i Klockarskolans slöjdsal finns han på Skönviksområdet där han lär Säviks intagna att göra knivar. I övrigt är han pensionär och ägnar sig åt en av sina favoritsysselsättningar - jakt.

Bosse har stor fingertoppskänsla vad gäller material och design. Något som har smittat av sig på "gubbarna". Till skillnad från monstruösa "Rambo-knivar" gäller här det subtila - knivar som ögat kan njuta av. Här tillåts inga rispor eller andra skavanker - antingen professionellt handlag eller låta bli.

Knivmakeriet är ett hantverk som kräver mycket av sin utövare. Bladet kan antingen köpas eller låta sig smidas i en lokal smedja.

Beroende på val av handtag gäller det att hitta rätt träslag, horn, läder eller annat att hantera rätt. Slidan ska sys enligt olika principer och formas med hjälp av rätt teknik. Allt ska sedan passa på hundradelen av millimetrar och utstråla äkta hantverk - först då är du en knivmakare.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons