Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En helg med ufo i fokus

Annons

- Vi springer inte runt på nätterna och letar efter ufon. Vi är lite tråkiga på det viset. Det är heller inte alla som är med i föreningen som tror på ufon. Men vi håller dörren öppen, det finns intressanta fall som inte kan förklaras, säger Andreas Ohlsson, som är vice ordförande i UFO-Sverige.

Västerbergslagens ufo-förening är stor och livaktig. Och det var därför som UFO-sverige för cirka 10 år sedan flyttade sin kursverksamhet till Björsjö. De fick ett bättre boende och ett attraktivare läge än tidigare.

Det är 34 medlemmar som utbildas till så kallade fältundersökare.

- Kursen är till för att ge kursdeltagarna en ökad kompetens för att undersöka ufo-iakktagelser. Varje dag rapporteras ett fenomen eller föremål på himlen, som han eller hon inte kan förklara, till rapportcentralen i Sundsvall. 95 procent av dessa kan UFO-Sverige förklara, säger Clas Svahn, ordförande i UFO-Sverige.

Vad krävs då för att bli en ufo-undersökare? Sedan 30 år utbildar föreningen frivilliga ufo-undersökare, för att hitta förklaringar till de mellan 350-550 iaktagelserna som görs i Sverige varje år.

- Vi jobbar mycket med vittnespsykologi och misstolkningar. De som ringer in till oss kan ha sett en sak - men berättar en annan. Detta får vi lära oss, samt att vi tittar på filmsekvenser och diabilder som människor har skickat in till oss. Sedan försöker vi att förklara fenomenet med naturliga orsaker, till exempel starka strålkastare och så vidare, säger Clas Svahn.

- Det handlar om en folktro, det finns en lång historia bakom. Det var 1947 som ordet "flygande tefat" myntades. Det var i Washington state. Det var privatflygande Kenneth Arnold som såg nio stycken flygande halvmånar på himlen som studsade mot varandra. Och i media sedan ritades de som diskus-kupoler. Men bevisen vi får in är inte alltid bevis, de flesta fenomen kan förkalaras, berättar Andreas Ohlsson.

- Jag tror inte att vi har besök av utomjordingar. Men jag är nyfiken, och det var därför jag gick med i föreningen för 30 år sedan. Jag har hittills inte sett ett enda "bevis" för att det finns ufon. Men har sett många fenomen på himlen som saknar förklaring, säger Clas Svahn.

MARJA ANDERSSON

Mer läsning

Annons