Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En helg för bilälskare

Annons

- Vi får det lite kämpigt men vi är många som ska hjälpas åt, säger Kent Forschner i YCC Borlänge.

Cruisingen i centrum har under alla år lockat många intresserade att kanta gatorna i centrum.

Cruisingen startar vid Folkets park för att sedan gå via Röda vägen-Hagavägen-Stationsgatan-Tunagatan och Målaregatan ut på Ovanbrogatan.

- Målaregatan kommer att vara enkelriktad så att man endast kan köra gatan från Tunagatan mot Ovanbrogatan, säger Forschner.

Från en scen vid Turistbyrån kommer Bacon Brothers att spela. De fortsätter sedan inne på Texas Smokehouse.

Hur många gamla raggarbilar som kommer är för dagen okänt. Men det brukar det bli mellan 300 och 400 bilar i kortegen.

Även vid Dala airport är YCC Borlänge engagerade tillsammans med Dragracingklubben. Redan klockan 23 på fredagskvällen får man tillgång till startbanan på flygfältet.

- Då börjar vi att hägna in tävlingsbanan, vi har förberett allt så det ska gå perfekt, säger Lars-Erik Hedlund i Dragracingklubben.

Lite försmak kommer även cruisingpubliken att få av street racet genom att man på flera platser i centrum kommer att visa upp en tävlingsbil, allt för att locka publik ut till Dala airport.

Klockan 07 på lördag morgon ska banan och publikplatserna vara klara för då kommer tävlingen att börja med kval och testkörning.

Hur många tävlande som kommer vet man inte just nu. Intresset till klubben via telefon har dock varit stort.

- Det har ringt i ett och folk frågar om det mesta. Så visst verkar vi ha fått ut budskapet att det blir street race, säger Lars-Erik Hedlund.

Tävlingen avgörs i olika klasser, mc, street, prova på och bräcket.

Mc är motorcyklar, street tävlar man två och två i kval och sedan till final. Bräcket handlar om att köra på en given idealtid samtidigt som man ska vara först för medtävlaren.

Själva banan man kör är 402 meter och den är väl skyddad från publiken, även om publiken kan vara nära och se hela racet.

Tidtagarutrustning har klubben lånat från Stockholm och för att genomföra tävlingen har man legitimerad personal från SHRA i Avesta och Lindesberg.

70-80 funktionärer är i gång, förutom medlemmar från YCC och Dragracingklubben finns Hemvärnet, FBU, fallskärmsklubben och flygklubben samt personal från Dala airport i funktionärsstaben.

- Vår förhoppning är att få till en tävling med i alla fall 100 ekipage, både mc och bilar. Allt över detta är ytterligare en framgång.

- Sedan kan vi bara hålla tummarna att det blir helt igenom lyckat så att vi kan köra en ny tävling senare i sommar, säger Lars-Erik Hedlund.

JAN KORSGREN

Mer läsning

Annons