Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En heldag med unga frågor för framtiden

Annons

Cirka tvåhundra unga klassrepresentanter fanns på plats i Folkets hus, för att komma med frågor och förslag för kommunens framtid.

Efter en kortare samling med information om dagen, fick tjänstemän och politiker chansen att träffa ungdomarna och diskutera i mindre grupper.

Under rubriken fritidsfrågor tog Tommy Mohlin och Ingvar Henriksson från Kultur- och fritidsförvaltningen plats i nya biosalongen.

- Vi brukar ställa en fråga, inledde Mohlin.

- Vad tror ni vi jobbar med inom Kultur- och fritid?

Bland några försynta "jag-vet-inte-svar framkom också teorin "Ingenting - det finns inget att göra här!". Ett påstående som Henriksson snart kunde bemöta genom att förklara att Ludvika faktiskt har drygt 300 föreningar, som täcker in det mesta från teater till idrott.

- Men nu är vi inte här för att tala om oss, det är ni som ska ställa frågor och berätta hur ni vill ha det, konstaterade Kultur- och fritidsförvaltningens ordförande innan han lämnade över ordet till ungdomarna, som bland annat undrade över fotbollsplanernas kvalitet, och efterlyste ett riktigt ungdomskafé med kvällsöppet.

Skolfrågor ägnade sig social- och utbildningsförvaltningens chef Peter Svantesson åt, tillsammans med sou-ordföranden Ulla-Britt Pettersson och VBU-chefen Åke Sandberg.

Här blev investeringarna i skolan ett hett ämne, bland annat efterlyste Kyrkskolans elever snabbare datorer.

Frågan om hur lite pengar skolan i Ludvika egentligen har, fick Svantesson att räkna i Volvobilar. Men först ville han ha en gissning.

- Hur mycket tycker ni att vi borde få från politikerna varje år? Är det tio miljoner? Mer? Vi gör en auktion, får jag ett bud?

- 50 miljoner? Vet ni vad Roger Stål skulle säga då? Att "då har ni ju fått 350 miljoner för mycket!" Om vi gör en liknelse, köper nya Volvobilar, silverfärgade med luftkonditionering, och ställer den första utanför stadshuset och sedan på rad kofångare mot kofångare... hur långt tror ni de skulle räcka för 400 miljoner? Jo, till Klenshyttan.

- Varför märker vi inte av att vi får så mycket pengar, undrade en åttondeklassare och svaret blev att Ludvikas relativt små klasser slukar en del av pengarna, i många fall 22 elever mot 30.

- Varje högstadieelev kostar i genomsnitt, lokalhyran borträknad, 56 722 kronor, redovisade Ulla-Britt Mikaelsson.

Kommunalrådet Roger Stål och Bengt Andersson, m, svarade på "fråga vad du vill" inne i Aveny.

- Det var bra att få svar, konstaterade Matilda Fernholm, 7c i Kyrkskolan efteråt.

- Vi frågade varför blixten stod i rondellen och varför det finns så få poliser i Ludvika. Blixten var ett beslut av en kommitté, och en present till ABB, men varför det var så få poliser kunde de inte svara på, avslöjade Matilda.

På sjunde våningen fanns polisinspektör Jan-Erik Lindström och fältfritidsledarna Johan Engh och Roger Lindström för att diskutera kriminalitet och narkotika.

Ungdomstinget fick ta hela dagen i anspråk. Efter tinget sammanställer Ludvika Ungdomsråd frågor och svar för att kunna jobba vidare.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons