Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En heldag för alla dragspelsälskare

Annons

I lördags var det en riktig heldag på Dalarnas museum för alla dragspelsälskare.

Det började med att dragspelsexperterna Karl Erik Hagström, Wilbert Grund och Gösta Persson från Älvdalen fanns på plats för att svara på frågor om dragspel. För nostalgiker fanns också möjlighet att bläddra igenom gamla dragspelskataloger, och inte minst titta på alla dragspel som fanns utställda.

En riktig kavalkad över dragspelets historia.

- Vårt äldsta dragspel är från 1840-talet. Det senaste är ett aluminiumdragspel från 60-talet, berättar Bo Nyberg, som tillsammans med Karl Erik Hagström tagit initiativ till Bälgdrag på museet.

Att Dalarna och dragspel är en bra kombination råder det ingen som helst tvekan om. Calle Jularbo, landets meste dragspelare, kom från Avestatrakten. Älvdalen gjorde sig känt som den stora tillverkningsorten av dragspel.

Och intresset för dragspel har fortsatt i Dalarna. Något som lördagskvällens konsert gav bevis på.

- Intresset för dragspel är fortfarande mycket stort i Dalarna och länet har många väldigt framstående dragspelare. Det är bara att titta på kvällens artister. Folkmusikerlegenden Hjerp Erik från Bingsjö, som spelar på ett oefterhärmligt sätt, Daniel Andersson från Hedemora, en konsertartist i världsklass, Anders Larsson från Borlänge, Bertil Larsson från Falun, ja det finns väldigt många, säger Nyberg.

Men, tillbaka till Anders Ericsson från Vallbro, på gränsen mellan Falun och Borlänge.

- I somras ropade jag in ett dragspel för 600 kronor. Ett Hagström excellentspel. Själv spelar jag bara knappspel, men jag kunde inte låta bli att ropa in det här fina, annorlunda spelet, säger Anders.

- Det förstår jag, säger Gösta Persson, som driver dragspelsverkstad i Älvdalen.

Det visar sig att Göstas halvbror var med och monterade klaviaturen till detta spel 1936. Efter att ha gått igenom spelet konstaterar Gösta att spelet är tillverkat den 9 juli 1936, att nypriset för spelet då var 700 kronor, och att det mycket väl går att få det i speldugligt skick igen.

Dalarnas museum har en stor samling av gamla dragspel. Till den här dagen har man dessutom lånat in spel från Musikmuseet i Stockholm, från Musikhistoriska museet i Köpenhamn och från privatsamlare.

- Museet har dragspel från alla utom en de 9 fabrikanter som gjort dragspel i Dalarna. Det enda vi saknar är från Gunnar Orre, en utbrytare från Hagström i Älvdalen, berättar Nyberg.

Utställningen om dragspelet kommer att pågå på museet fram till den 11 mars.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons