Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En helafton i kräftans vänkrets

Annons

- Ingen flodkräfta har överlevt ett pestangrepp.

Det svaret gav fiskeribiolog Björn Tengelin på en fråga om inte kräftor kan bli motståndskraftiga mot kräftpest.

Tengelin gästade Husby norra fiskevårdsområdesförening vid föreningens årsmöte i Österby bygdegård väster om Rörshyttan på tisdagskvällen.

Han höll ett anförande med rubriken "Kräftor i kultur, bur och natur".

Fortfarande finns vatten i Sverige med flodkräfta, men många fina kräftvatten har slagits ut av kräftpesten. Pesten slår hårt, den rensar som regel ett vatten helt från flodkräftor.

- Kräftpesten är en svampsjukdom som kommer från Nordamerika. Den kom till Italien 1860, till Finland 1893 och till Sverige 1907. Det kom en båt till Stockholm från Finland med kräftor. En del kräftor hade dött och kastades i vattnet, berättade Tengelin.

Det var början till kräftpestens härjningar i svenska vatten.

Tengelin berättade om kräftans historia från 300 efter Kristus och fram genom historien. Redan 1805 visste man i stort sett allt som vi vet i dag om kräftor. 1878 kom den första lagen som rör kräftor i fiskestadga för Hjälmaren som förbjöd fångst av kräftor under juni och juli. Ordet kräftskiva finns nämnt första gången 1931.

De första signalkräftorna togs in till Sverige av Fiskeriverket på 1960-talet och spreds snabbt och signalkräftan finns i dag i betydligt fler vatten än flodkräftan.

Men signalkräftan är spridare av kräftpest och sätts signalkräfta olovligen ut i vatten där det finns flodkräfta slås beståndet av flodkräfta ut.

- Utgångspunkten måste vara att signalkräftor alltid bär pest på sig, sade Tengelin.

Förutom kräftpesten är andra fiskar, främst ål och abborre fiender till kräftan och bland fienderna finns även minken och yrkesfiskarna.

Björn Tengelin har arbetat med ett stort kräftprojekt i Östergötland och berättade en hel del om projektets resultat.

- Hur stor kan en kräfta bli? I samarbete med Östgötakorrespondenten genomföres en kräfttävling där den största kräftan mätte 18 centimeter och vägde 190 gram. Den var fångad i Vättern, berättade han.

Han berättade även om den vattenkvalité som krävs för att kräftor ska trivas. Det räcker med "okay" vatten. När det gäller fisketryck ska det inte sparas i absurdum. Något minimimått behövs heller inte och inte heller något första fiskedatum.

En annan fråga som rör kräftfisket är det juridiska, om skiftat eller oskiftat vatten. Inom oskiftat vatten löser man själva inom byarna fördelningen av kräftfisket, det är inget som fiskevårdsområdet ska lösa, sade han.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons