Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hänsynslös kung

Annons

Ahlmark, 86 år gammal, har bott i Dalarna i drygt 40 år. Först i Rättvik, sedan 1970 i Falun.

Han har arbetat som skogvaktare och kommer ursprungligen från Medelpad.

Hans historiska intresse har resulterat i två böcker - som han bekostat själv.

Den senaste - "Dannemän" - handlar till en del om Gustav Vasa, den svenska kungen som kom att beröra Dalarna på många olika sätt.

-När Gustav Vasa skrev brev till socknarna kallade han folket för dannemän, säger Ahlmark, som lagt grunden till sina böcker genom forskning, bland annat i landsarkivet i Härnösand och i krigsarkivet i Stockholm.

Gustav Vasa anlade en mild och vänlig ton när han försökte få dalkarlarna med sig i krigen.

Han tolererade inte att bli emotsagd.

Flera gånger på 1520-talet opponerade sig dalkarlarna mot sin kung. Man vägrade exempelvis att lämna ut kyrkklockorna som Gustav Vasa anbefallt för att han skulle kunna betala sina krigsskulder.

Denna uppnosighet behagade inte kung Vasa. 1533 kom han till Kopparberget med ett följe på 15000 man för ett ting med tolv gode män från varje dalasocken.

Gustav Vasa var vred och förklarade att om inte dalkarlarna fogade sig i hans beslut skulle han lägga landskapet alldeles tyst och öde.

Som efterrätt halshögg kungen dalkarlarnas ledare.

Och slog sina vapendragare Måns Nilsson (Aspeboda) och Anders Persson (Rankhyttan) i bojor och förde dem till Stockholm, där de fick lida innan de dog.

-Man kan väl säga att vid den här tiden uppmuntrade kungarna fältherrarna medan befolkningen i övrigt levde i stort fattigdom.

-Man byggde stora gårdar till de lojala medan bönderna betalade skyhöga skatter och blev fattigare och fattigare, säger Anders Ahlmark.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons