Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En händig hantverkare

Annons

Inför sin jubileumsdag tar han emot tidningen i villans källare. Där finns kontoret intakt från den tid han drev sin egen firma och där ligger även Eriks speciella favoritrum, snickeriverkstan.

- När jag fyllde 70 år 1994 fick jag en kurs i trä- snideri vid Sätergläntan i present.

Efter ett yrkesliv som smed fanns händighet även till finsnickeri.

Inne verkstaden hanterar Erik hammare, knivar och mejslar i alla storlekar samt andra verktyg vars funktion tidningens reporter inte har så stor kunskap om. Resultatet av Eriks skicklighet bevisas av överdådigt vackra sniderier. Snickeri som endast en proffsig bildhuggare kan utföra.

Lutad mot en vägg står en långsträckt hyvlad timmerstock. På trädet har Erik skrivit ordet "lind" med blyerts.

- Det är trä från lind jag arbetar med. Ett bra material jag blev bekant med i kursen på Sätergläntan, berättar Erik.

Han har växt upp med närhet till skog och natur på Sollerön. Redan som 15-åring började Erik hjälpa till i ett lantbruk i Svensbodarna. Tog hand om gårdens djur och körde häst med timmersläde i skogen. Efter småjobb och timmerhuggning gick han en utbildning till bilreparatör vid en yrkesskola i Skövde.

Erik tog även körkort och rattade en Buick från år 1936 med gengas till drivmedel.

Efter skolan fick Erik jobb som bilreparatör i Ludvika under några innan militärtjänst på flygflotiljen F 4 vid Frösön i Östersund väntade.

- Det var under krigsåren 1944-1945. Bland annat var jag med som en stor militärmanöver vid Siljan, minns Erik.

Han återvände till reparatörjobbet i Ludvika efter den militära plikten för något år innan hemlängtan till Sollerön blev för stor. Erik träffade en flicka från Gesunda, det blev giftermål och en familj med så småningom med tre barn.

Erik tog över en smedja efter sin morfar 1947 och åtta år senare byggde han en ny smedja med tillhörande bensinmack vid Rothagen. Det var 1955.

Eriks företag med fyra anställda tillverkade bland annat byggnadssmiden till bostäder samt sålde traktorer.

Ur Eriks egna noteringar står att läsa att fram till firman köptes av Boggs 1992, såldes 522 traktorer därav 165 nya. Dessutom var företaget delaktiga i 323 byggnader.

Bensinmacken har under senare år varit uthyrd fram till senaste årsskiftet då macken såldes.

Ett bevis på Eriks skickliga handlag var att han 1993 kompletterade Sollerö bygdegårds samling med kopior av vikingaföremål, såsom yxa, pilspetsar, eldstål, spjutspets och kokkärl.

Vid sidan av smide och träsniderier har Eriks stora intresse varit musik och sång. Han var under många år basist i dansbandet Solleröpojkarna och i Sollerö kyrko- och hembygdskör var han i mer än tre decennier den trognaste och djupaste basen. Som solosångare har Erik ofta framträtt på kalas och musikkaféer och många minns säkert med glädje bland annat Eriks eminenta tolkning av Evert Taubes Havsörnvalsen.

Bland flera uppdrag kan nämnas att han varit ordförande i Sollerö idrottsförening samt ledamot i Sollerö kommunfullmäktige 1957-1958.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons