Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hall och tusen idéer

Annons

Går det kanske att kombinera en brandstation med ett hus för sport och kultur? Det är nu, innan några beslut är fattade, som det finns chans att tycka till.

- Vår brandstation från 1955 har snart gjort sitt, enligt Lars Nises, räddningschef som just nu är säkerhetschef i Mora kommun.

Enligt Nises skulle det kanske vara möjligt att kombinera en brandstation och en evenemangshall, där brandmän som inte hela tiden är sysselsatta med räddningsuppdrag, kanske kunde kombinera arbetet med att sköta driften av hela fastigheten.

Idén att bygga en ny ishall på området har dock redan förkastats av Mora IK:s ledning, som anser att ytorna inte räcker till.

När olika idrottsföreningar träffades nyligen, framkom också att föreningarna inte anser sig ha råd att hyra in sig i en ny hall. Mora kommun kan heller inte finansiera en hall, varför det troligen blir nödvändigt att Vasaloppet, som är huvudintressent, kan ragga fram företag som kan tänkas stå för bygget.

På tisdagskvällen samlades representanter för näringslivet i Moraparken för att prata evenemangshall. Dessa representanter var dock lätt räknade på ena handens fingrar.

De som kom visade i alla fall ett stort intresse.

Frågan om en evenemangshall stöts och blöts nu parallellt med att Mora kommun påbörjat en översiktlig planläggning av de östra delarna av centrala Mora.

I detta stora arbete ingår tankarna på ett eventuellt framtida resecentrum, där tåg-, buss- och taxitrafik skulle kunna samlas i västra delen av nuvarande bangårdsområdet.

Kanske även bostäder kan byggas mellan järnvägen och Saxviken, där industrierna i dag är lokaliserade parallellt med Tingsnäsvägen. Ett eventuellt hinder för detta är att dessa bostäder kanske skulle störas för mycket av järnvägstrafiken.

- Det finns frågetecken kring hur många järnvägsspår som behövs i framtiden. Det hänger bland annat på om Inlandsbanan mot Kristinehamn kommer att rustas upp igen. Och kommer det kanske att byggas järnväg till Sälen via Mora i framtiden?

Företagaren Sören Hedberg, som nyligen varit på Inlandsbanans styrelsemöte, spådde att järnvägstrafiken kommer att öka enormt om tio år och att ett intensivt arbete pågår för att återuppliva persontrafiken på den sedan länge nedlagda sträckan Mora och Kristinehamn.

Vad som än händer, om det blir någon evenemangshall eller inte, behöver området, dels kring Strandens skola, dels kring nuvarande bangårdsområde, snyggas upp.

- Det ser för eländigt ut idag, som Anders Romson uttryckte det.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons