Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En gubbe med keps som kan

Annons

- Titta! Ingen vägvisare för vänstersväng, rusar iväg innan rött, signalerar ilsket...

Vi träffas i brusande trafikmiljö på Trotzgatan, med ystra småttingar, barnvagnar, gångtrafikanter och hastigt inbromsande bilar.

Gert som formligen levt på vägen i hela sitt liv noterar stor skillnad mellan dagen och gårdagens trafikant. Han som lärt tusentals Falubor att köra bil är bekymrad.

- Råare bilkörning, ilska bakom ratten, stress, oansvarig körning, höga hastigheter och ingen trafikmyndighet tycks bry sig.

Farfar och morfar Gert, bilskollärare i 42 år i Falun, tävlings- och taxiförare, som lärt fem egna barn och 13 barnbarn att köra bil, ser brister i dagens grundutbildning.

Gert reagerade över hastigheten när ett av barnbarnen körde upp. Inspektören manade på. Eleven skulle köra snabbare.

- Helt galet! En nybörjare bakom ratten i har ingen rutin att manövrera svåra möten eller omkörningar.

- Förr lärde vi oss hur bilen fungerar i allt från konstruktion till körning. Är däcken justa, lyser alla lampor?

- Med gyllene regler som tänk på - omdöme, fart, vägens beskaffenhet, rådande trafik, fordon och förare - rullade vi ut på vägarna med körskollärarens ord: "Du ska inte tro att du KAN köra bil för att du tagit körkort."

- I dag sätts 16-åringen bakom ratten med en förälder eller släkting som kanske glömt delar av körskolans livsviktiga trafikkunskap.

- Bilkörning är en livslång process, jag önskar att alla bilförare visste vilket mordredskap de

sitter i.

- Ansvar och omdöme ska sitta i ryggmärgen. En olycka beror alltid på mänskliga faktorn. Du har kört för fort, inte lärt dig hantera bilens egenskaper, kollat ljus, däck, styrfunktion.

Bra vägar och bra bilar inbjuder till höga hastigheter, men sansa dig, är Gerts råd:

- Tänk på medmänniskan och dig själv i trafiken!

Dagens trafiksyndare rispar sår i en erfaren bilskollärares hjärta.

- Det syndas i alla åldersgrupper. Säkerhetsbältet sitter inte på. Och få tycks komma ihåg att varje gång man startar eller stannar bilen ska man försäkra sig om att allt fungerar.

Gert, 87, kör bil varje dag, han manövrerar sig fram i allt från pulserande storstadstrafik till svårt vinterväglag.

Kör du bra och laglydigt?

- Självklart! Skam annars! Jag missar aldrig en trafikregel och kör med omdöme i vått och torrt. Förare som kört av eller krockat skyller på halkan. Strunt! Varje privatbilist och yrkesförare har stort ansvar att med omdöme framföra sitt fordon.

- Dagens trafikmiljö är svårare än gårdagens. Rondeller, filkörning, motorvägar. Varje körsträcka är fylld av incidenter men allt vilar på ditt eget, bilistens, ansvar. Alla - du och jag - måste hjälpa till!

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons