Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En gripen för Äppelborån

Annons

Det var vid 03-tiden under natten mot nyårsaftonen som 76-åringen vaknade av att en maskerad man plötsligt stod i hans sovrum. Rånaren, som var beväpnad med en skruvmejsel, tvingade mannen att öppna sitt vapenskåp där han bland annat förvarade ett hagelgevär. Han tvingade även mannen att överlämna en summa pengar innan han flydde från platsen i en ljus eller silverfärgad bil.

Enligt polisen har den nu gripne 28-åringen sedan en tid varit intressant i utredningen, misstankar som växt sig allt starkare under utredningens gång. Under onsdagen anhölls mannen i sin frånvaro, och kunde senare även gripas i Vansbro. Efter ett kortare förhör beslutade åklagaren att anhållandet skulle bestå.

- Gripandet var helt odramatiskt men vi vill inte gå in på var det skedde, säger länspolisens presstalesman, kommisarie Bo Persson.

Han vill inte heller säga om mannen gjort några som helst medgivanden eller om han förnekar brottet.

Utredningsledare är Leif Nykvist, chef för länets våldsrotel:

- Den här mannens namn har funnits med i stort sett från första dagen men det är först under de senaste dagarna som misstankarna blivit så starka att det lett till ett anhållande.

Några detaljer om vad som lett till genombrottet vill han dock inte gå in på.

- Det handlar främst om vanligt utredningsarbete och genomförda förhör, säger Leif Nykvist.

Han vill inte heller bekräfta om någon husrannsakan gjorts i mannens bostad men säger ändå samtidigt att det stulna vapnet ännu inte har påträffats.

Under gårdagen genomförde polisens utredare i Borlänge en rad förhör med den anhållne 28-åringen som är hemmahörande i Vansbro kommun.

Enligt polisen är den anhållne sedan tidigare känd av polisen, dock inte för denna typ av brott.

- Det har mest handlat om missbruk och lite småstölder, säger Leif Nykvist. Förundersökningsledare är åklagare Per-Göran Persson och han räknar med att idag, fredag, ta ställning till om mannen ska begäras häktad.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons