Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En god gammal taggig granne

Annons

Ingen kan vara olycklig som har en igelkott i sin trädgård. Det kan gå flera år mellan varven, men rätt som det är så dyker de upp här hos mig. Jag blir så lycklig i själen. Jag vaktar på dem som om de vore mina egna.

Igelkotten sover från oktober till april. Den lever av maskar, insekter, sniglar, groddjur och diverse annat, de är lite av allätare.

Igelkotten är ett av världens äldsta däggdjur. Den har mellan 5 000 och 6 000 taggar.

En igelkotts hona kan få 3-10 ungar på ett år. Igelkotten är fridlyst sedan 1 april 1972, det innebär också att det är förbjudet att flytta igelkottar från en plats till en annan.

Hjälp igelkotten, ge den mat. Fisk, katt- eller hundmat, grädde utspätt med vatten, bara vatten, den gillar pannkakor. De är allätare och behöver en varierad kost.

Igelkottar har det svårt i dagens städade samhälle när alla lövhögar och komposter försvinner. Inte ska väl de små taggbollarna behöva frysa ihjäl för att det inte finns tillräckligt många lövhögar.

Städa inte trädgården för noga, gör i ordning torra lövhögar och täck med skyddande ris och pinnar under ett buskage, tänk på att det ska vara torrt.

Låt trädgården bli mer trivsam än städad, så hjälper dig igelkotten att hålla sniglar, maskar och insekter i schack.

Sämre granne än en igelkott kan man definitivt ha.

Birgitta S

Mer läsning

Annons