Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En god affär för samhället men ändå i farozonen

Annons

Verksamheten på Skogsgläntan ska ses över.

Men vad det betyder i slutänden är det ännu ingen som vet.

- Vi avvaktar och ser, säger Skogsgläntans verksamhetschef Carin Larnemark.

- Men det är klart att det finns en viss oro - som vid alla översyner och förändringar. Oro både bland personalen och bland dem som behöver komma hit, fortsätter hon.

I dagsläget är det ungefär sex månaders väntetid för att komma till Skogsgläntan. Verksamheten går för högtryck och håller sig inom sina ekonomiska ramar.

Problemen med övervikt och stress-sjukdomar uppmärksammas allt mer och Carin Larnemark har svårt att se att landstinget helt skulle lägga ner en verksamhet som Skogsgläntas.

- Men det är klart att sättet att driva den kan förändras, säger hon.

Carin Larnemark konstaterar att bra hjälp till personer med övervikt, är en god affär för samhället. Färska uträkningar visar att de första tio procenten av en viktnedgång - till exempel från 100 till 90 kilo - ger en samhällsekonomisk vinst på 550 000 kronor.

- Landstinget och försäkringskassan bär ju de största kostnaderna och har mest att spara, säger Carin Larnemark och tillägger att även en uppåtgående viktkurva som stannar av, är en vinst för samhället.

Att Skogsgläntan ligger i Särna, långt upp i norra Dalarna, tycker inte Carin Larnemark är någon nackdel. Tvärtom.

- För den som är i behov av att förändra sitt beteende, finns det många fördelar med att åka iväg en bit hemifrån och koppla ifrån vardagen till en början, säger hon.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons