Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En glassig succé

Annons

Vid glasskiosken utanför kommunalhuset jobbar Malin och många vill smaka Rättviksglassen men de kan inte riktigt tro att den tillverkas i Rättvik.

Men det gör den. På industriområdet står Henryk och blandar en ny smet. Det doftar starkt av pistage när han blandar i pistagepastan i glassen.

- Jag gör ingen glass med essenser utan riktiga fruktkoncentrat och naturliga smaker som krossad choklad, blåbär och så vidare.

Han är mycket noga med kvaliteten och att det ska smaka riktigt gott, vara lagom stark körsbärssmak till exempel.

- Och jag använder inga ägg, mjölk, smör och grädde, jag gör glass efter italienska recept.

Det var i Polen han upptäckte italiensk glass. Genom en god vän fick han lära sig grunderna, han hade också turen att få riktiga italienska recept som alla är hemliga.

- Idén med glassen är att ha italienska råvaror, glassen ska vara av mycket hög kvalitet och alltid vara färsk, berättar Henryk.

Högst tre veckor gammal glass, helst vill han bara sälja helt färsk glass som han gör på kvällen och fryser under natten för att säljas nästa dag.

Henryk är bara 23 år och genom att arbeta en vinter och spara pengarna kunde han köpa in glassmaskinerna. De blev betydligt dyrare att installera dem än han räknat med men nu går allt mycket bra och han planerar att öka produktionen i höst.

Efterfrågan bara ökar. Flera restauranger och näringsställen säljer glassen.

Ännu kan han inte ta ut någon lön och glasstillverkningen är i huvudsak ett sommarjobb. Tillverkningen kräver också stor noggrannhet och regelbunden provtagning.

- Det känns verkligen bra och jag har också fått mycket stöd av min hyresvärd och jag har bra kontakter i branschen, berättar Henryk och beskriver den förhållandevis magra Rättviksglassen, bara 8,25 procent fett och om alla smakerna, melon, kokos och härliga saffran-lime!

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons